Fra katastrofeløp til et av historiens beste

Det blir en stund til hundekjører Ralph Johannessen (58) skal stå på sleden igjen. Etter en sterk åttendeplass og iditarodhistoriens 19. beste kjøretid, er hundekjøreren fornøyd med årets løp. (Foto: Trude L. Paulsson/Team Dagali)
Hundekjører Ralph Johannessen (58) seilet inn med Iditarods nittende beste kjøretid i historien, og tok åttendeplassen i verdens lengste og tøffeste hundeløp.


I stor kontrast til Iditarod i 2014, gikk det i år Ralph Johannessens (58) vei. Han seilet inn til Iditarods nittende beste kjøretid i historien, og tok åttendeplassen i verdens lengste og tøffeste hundeløp. 

Som førstegangskjører under Iditarod i 2014 opplevde den etablerte hundekjøreren et rent helvete da han ble dratt sidelengs etter hundespannet i en av de tøffeste nedkjøringene. Etter det brutale veltet ble sleden ødelagt og Johannessen mørbanka. Likevel kjørte hundekjøreren videre, og fullførte løpet store svært forslått.

Robert Sørlie fortalte den gangen at han var livredd, og mente det var et under at ingen mistet livet under det dramatiske løpet som i perioder gikk på ren barfrost uten snø.

Les også: Ekstreme forhold for Robert Sørlie under Iditarod 



Årets løp ble annerledes


- Ralph er godt fornøyd med løpet. Har ikke hatt noen store utfordringer på løypa slik som 2014, og har passet på å forvalte hundespannet sitt etter beste evne, sier presseansvarlig Trude Liverud Paulsson i Team Dagali.  

Hun forteller at hundekjøreren har hatt fine opplevelser på løypa, fått sett mye vakker natur og at han har blitt varmt tatt i mot i landsbyene de kjører gjennom under løpet i Alaskas villmark. 

- I første omgang handlet det om å komme seg trygt gjennom første del av løypa der han sist gang hadde uhell som rammet både han selv og sleden, sier Paulsson.

Les også: Dallas Seavey (29) vant og satt ny rekord under årets Iditarod



Kjørte sitt eget løp


Og etter første del av Iditarod var det kun et fokus som gjaldt. Johannesen skulle framover, kjøre et godt løp og det med med friske og glade hunder. 

- Hva de andre gjør er jeg ikke så opptatt av,  jeg konsentrerer meg om mitt eget løp, sier Johannessen.

De ni dagene Johannessen brukte på løpet viste seg å bli 19. beste tid i løpets 44 år lange historie.

- Det eneste jeg vet akkurat nå er at det er en stund til jeg skal stå på sleden, sier Johannesen, som fikk med seg 11 av i alt 16 hunder over målstreken i det 1600 lange løpet.  

Les også: - Det skal et jordskjelv til om vi ikke får norsk "rookie of the year"

Se video av hvor Jeff King beskriver hvordan hundene ble angrepet av en beruset scooterkjører





 

Joar Leifseth Ulsom fra Mo i Rana har etablert seg i toppen. Nok en gang kjørte 29-åringen et knallgodt løp. Her i mål i Nome med lederhundene Missy og Joar the dog. (Foto: Mille Porsild/www.racingberingia.com)
Ralph Johannessen brukte 8 dager 23 minutter og 8 sekunder på løpet og havnet på en åttendeplass. Joar Lefseth Ulsom kjørte seg opp til en sjetteplass, Robert Sørlie tok trettendeplassen, mens resten av de norske deltakerne kom etter som perler på en snor: Sigrid Ekran ble nummet 23, Geir Idar Hjelvik kjørte inn til beste rookie og nummer 26, Mats Pettersson fra Sverige ble nummer 27, Kjetil Reitan nummer 28, Lars Monsen nummer 29, Dag Torulf Olsen nummer 30 og Tore Albrigtsen nummer 37.
Den 29 år gamle Dallas Seavey opprinnelig fra Virginia, bor i Willow i Alaska. For fjerde gang vant han verdens tøffeste hundeløp Iditarod, og satt samtidig løpsrekord. (Foto: Marc Lester/Alaska Dispatch News)
Fjordårets vinner av Finnmarksløpets 1000-kilometer, Sigrid Ekran (36,) kjørte i mål med ti hunder. Hun forteller på sin facebookside at spannet bare ble bedre og bedre underveis i løpet. (Foto: Finnmarksløpet)

Tags