Knallhard konkurranse om å få bo på Træna

Disse skal være trænaværinger for en kort periode i løpet av 2016. (Montasje: AIR Træna)
Over 60 kunstnere søkte om å få komme til Træna som Artist in Residence (AIR), kun 10 fikk positivt svar.


Over 60 kunstnere søkte om å få komme til Træna som Artist in Residence (AIR), kun 10 fikk positivt svar. 

Antallet søkere er ny rekord for prosjektet hvor kunstnere kan komme til Træna og jobbe for en periode. Disse er plukket ut til å få være kortids-trænaværinger i 2016: 

Solveig Nygaard Langvad (Norge)  journalist og vinterbader som skal gi ut en bok om bading. (Februar/Mars)
Esli Tapilatu, (Nederlandene) grafisk designer og sosial entreprenør. Han skaper påvirkningskampanjer og skal gi ut magasinet Capital of Happiness. (April)
Stefan Sundstrøm (Sverige) musiker, kroniker og forfatter. Skal skrive bok om distriktene, om hvordan det sentrale faktisk ligger i marginene. (Mai)
Marianne Bjørnmyr & Dan Mariner (London/Bodø) Skal lage en havbok om salt. (Mai)
Arusyak Manvelyan (Berlin/Armenia) Arkitekt som skal bygge en utendørsplass. (Juli)

Lars Erik Skimten (Lindesnes) fridykker som sammen med en naturfotograf og en turistguide fra Svalbard skal utvikle konsept for dykkerturisme i Træna. (Juli)
Eric Forman (New York) Head of Innovation, School of Visual Arts. Han skal lage en interaktiv installasjon, som blir både en skulptur og en film.(August)
Consuelo Griggio (Canada/Gotland) Øy-forskere som vil undersøke turisme og ekte øysamfunn rundt polarsirkelen. (September)
Ole Brodersen, (Oslo/Lyngør) art director/fotograf som vil skape serien Trespassing Træna- et analogt fotoprosjekt. (Oktober)

I tillegg til disse ti kommer også Hilda & Maja Hallén, to arkitekter som skulle delta på siste års Artist in Residence, men som skal ferdigstille sitt prosjekt, å bygge et naust, i sommer.



Trænas utviklingssjef Moa Björnson forteller at de skulle ønske de hadde mulighet til å ta i mot alle kreative prosjekter, men når det ikke går vil de minne om at det uansett er mulig å komme til Træna på egen hånd. Noen av søkerne skal de se på om de klarer å hente til Træna i et sideprosjekt, utenfor AIR-ordningen. 

Prosjektene som er valgt ut i denne runden er prosjekter som har stor relevans for kommunen og har motsvart en rekke kriterier. 

- Vi leter etter prosjekter som gir noe tilbake til samfunnet. Prosjekter som kan bidra med nye perspektiv, eller et prosjekt som kan lede til en lokal spin-off. I fjor hadde vi for eksempel en tangprodusent her, som nå vil starte Træna Foodstudio og testprodusere et tangprodukt i sommer. 


Vil utvide ordningen

Årets deltakere kommer fra ulike bransjer, de er fra hele verden, og i alderen 19 til "pensjonist pluss". 

Ordningen har vært en stor suksess, og på Træna ønsker man nå å utvide. 

- Vi har tatt initiativ til et Business in Residence og akkurat lansert et Chefs in Residence. Man kan rett og slett søke om å få komme hit som gründer eller kokk, sier Björnson. 
 

 

Tags