LNS kjøper ikke Sydvaranger Gruve

Kriserammede Sør-Varanger søkte om 120 millioner kroner til omstilling. (Foto: Linda Storholm)
Entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & sønner (LNS) kommer ikke til å legge inn noe bud på konkursboet etter Sydvaranger Gruve (SVG). Det bekrefter direktør Frode Nilsen.

 

Entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & sønner (LNS) kommer ikke til å legge inn noe bud på konkursboet etter Sydvaranger Gruve (SVG). Det bekrefter direktør Frode Nilsen.

I lengre tid har Nilsen antydet at selskapet vurderte å legge inn et anbud på det som er igjen etter den dundrende konkursen i AS Sydvaranger Gruve i Kirkenes. Når legger de saken død.

-Vi byr ikke på gruva

-Vi har vurdert det, men vi har nå bestemt oss for at vi ikke gir bud, sier administrerende direktør i LNS Frode Nilsen til VOL.

Til High North News sier Frode Nilen at slik gruva står i dag, så har den liten eller ingen verdi i det hele tatt.

Gammelt og nedslitt

- Utstyret er gammelt og nedslitt, oppfaring av gråberg for å drive dagbrudd er helt uaktuelt, og det å starte regningssvarende tunneldrift vil koste mange hundre millioner.

Hvis anlegget skulle hatt noen verdi måtte det være fordi det var andre gruveprosjekt som kunne tatt over, men det finnes heller ikke, sier Nilsen og legger til:

- Nå slaktes jo også Northland så det holder, det er også en faktor her.

- Var det aktuelt å overta gruva og holde den «varm» i påvente av bedre priser?

Også «møllpose» er for dyrt

-Det er alltid et alternativ, og det har vi vurdert. Men for oss, og for alle andre over hele verden er det vanskelig, for ikke å si nesten umulig, å få finansiert denne typen gruveprosjekt for tiden.

Det å holde gruva varm, legge den i en møllpose, er ikke gratis det heller. Det skal pumpes vann ut, og det skal holdes vedlike.

Håper noen tar over

Likevel håper Frode Nilsen at noen andre vil overta gruva, og at den ikke blir solgt stykkevis og delt.

- Blir den det tror jeg det er kroken på døra for gruvedrift i Sør-Varanger i overskuelig fremtid. Det vil bli altfor dyrt å starte helt fra bunnen igjen, sier Nilsen.

- Er det en aktuell problemstilling for dere å samarbeide med en eventuell ny eier?

Tango for to?

- Nå har vi bestemt at vi ikke vil legge inn bud selv. Det foreligger ingen andre konkrete planer. Men alt er jo mulig, vi er i utgangspunktet åpen for det meste, men «it takes two to tango», det avhenger selvsagt av den eventuelle andre parten også.

- DnB er en av de største kreditorene etter konkursen i SVG, og DnB er også bankforbindelsen til LNS. Hadde det vært lettere å finne finansiering med en annen bank?

- Nei, overhodet ikke. Det har ikke hatt noe med saken å gjøre i dette spørsmålet, bedyrer Frode Nilsen i LNS overfor High North News.

Et anbud gjenstår

Når LNS nå har trukket seg sitter bostyret tilbake med en interessent, som man, ifølge bostyrer Leif Petter Madsen, fremdeles forhandler med. Madsen antydet for noen dager siden at disse forhandlingene bør være avsluttet innen midten av februar.

- LNS besøkte oss i begynnelsen av desember, senere har de i grunnen bare sagt at de vurderer å legge inn bud, så det er ikke noen stor overraskelse for oss at de nå ikke gjør det, sier Madsen til HNN. Han understreker at manglende bud fra LNS heller ikke endrer noe på de pågående forhandlingene med den gjenstående interessenten.

- Hans egen vurdering

- Frode Nilsen sier til oss at anlegget, slik det står nå, har liten eller ingen verdi?

-Der har bostyrer en annen oppfatning, men det er vel hans vurdering, ettersom han ikke legger inn bud. Jeg mener absolutt at det finnes verdier her, sier advokat Leif Petter Madsen.

- Håpet om å komme i mål innen midten av februar står forsatt ved lag.

Et lite utvalg av tidligere artikler om SVG i HNN:

Jernmalmen i Sydvaranger frister LNS

Sydvaranger trenger en dugnad

Fortsatt forhandlinger om Sydvaranger

Å stenge ned Sydvaranger vil koste 13 millioner kroner



Direktør Frode Nilsen i LNS bekrefter at de ikke legger inn bud på Sydvaranger gruve. Men han avviser ikke et eventuelt samarbeid med nye eiere - om det finnes noen som vil overta. (Foto: Arne O. Holm)
- Vi er svært glade for at vi har lyktes med emisjonen i LNS Mining. Med i emisjonen har vi partnere som vi kjenner godt fra før og har full tillit til sier Frode Nilsen, konsernsjef i LNS Gruppen. (Foto: Arne O. Holm)
Bostyrer Leif Petter Madsen er ikke overrasket over at LNS nå har valgt ikke å legge inn bud på Sydvaranger gruve. (Foto: Wikborg Rein)
Bostyrer Leif Petter Madsen er ikke overrasket over at LNS nå har valgt ikke å legge inn bud på Sydvaranger gruve. (Foto: Wikborg Rein)

Tags