Denne laksen har rykket opp til ny miljødivisjon

Frossen laks
Laks fra Kvarøy og Selsøyvik selges både fersk, frossen, og som røkt laks i Whole Foods-butikkene over hele USA. Nå kan amerikanerne ha enda bedre samvittighet når de velger norsk laks. (Foto: Linda Storholm)
Monterey Bay Aquariums guide til hvordan du skal velge mest bærekraftig sjømat har for første gang satt norsk oppdrettslaks i den gule boksen, altså et "godt alternativ".


Monterey Bay Aquariums guide til hvordan du skal velge mest bærekraftig sjømat har for første gang satt norsk oppdrettslaks i den gule boksen, altså et "godt alternativ". 


Det er oppdrettslaks fra Kvarøy fiskeoppdrett og Selsøyvik havbruk som denne uken er rykket opp en divisjon i merkeordningen Seafood Watch, og laksen selges gjennom den amerikanske matvarekjeden Whole Foods, som har mer miljøvennlig mat som sitt varemerke. 

Nå annonserer Whole Foods i følge Yahoo Food med at de nå selger den mest miljøvennlige oppdrettslaksen i sin 36-årige historie. 

Rødt, gult og grønt

Seafood Watch gir sjømatspisere anbefalinger hvor grønn er det beste alternativet, gult betyr et "godt alternativ", og rødt skal man helt unngå. Målet er å hjelpe forbrukerne til å velge sjømat som er mer miljøvennlig. Guiden tar utgangspunkt i de ulike bestandenes tilstand og hvor bærekraftig fisket eller havbruket er. 

Guiden er rettet mot amerikanske forbrukere, og basert på hvor du bor i USA kan du få ulike anbefalinger. 

Kvarøy fiskeoppdrett og Selsøyvik havbruk har i flere år solgt sin laks gjennom Whole Foods, det som gjør at de nå kan rykke opp en divisjon er et nytt fiskefôr som er utviklet i et samarbeid mellom Biomar, Whole Foods og Blue Circle Foods, som er den amerikanske importøren av laksen. I det nye fôret er 50 prosent av de marine råvarene laget av avskjær. Det gjør at man trenger mindre villfisk for å lake oppdrettsfisk, ettersom avskjær ikke er med i villfiskregnskapet forklarer Steven Damato fra Blue Circle Foods til Yahoo Food. 


Strenge krav 

Dermed ender man med å bruke mindre enn ett kilo villfisk til å produsere ett kilo laks, og oppdretterne på Helgeland blir netto proteinprodusenter. 

Fra før av har oppdretterne i Lurøy og Rødøy svært strenge krav når det kommer til bruken av medisiner og kjemikalier. Det er for eksempel ikke tillatt med avlusningsmidler, og selskapene bruker kun rensefisk til avlusing. Nøtene laksen vokser opp i er heller ikke impregnert med kobber, som er vanlig ellers i havbruksnæringen for å unngå groe. 





 

Tags