Nå selges det unna etter Northland

Naturvernforbundet svarer Frode Nilsen, som mener et grønt skifte er umulig uten gruver. Her fra Pajala i Nord-Sverige, hvor Northland Resources drev uttak av jernmalm inntil de gikk konkurs i desember 2014. (Foto: Northland)
Tiden renner ut for en oppstart igjen etter Northlandkonkursen i Pajala, nå ligger oppredningsverket i Kaunisvaara ute for salg.

Tiden renner ut for en oppstart igjen etter Northlandkonkursen i Pajala, nå ligger oppredningsverket i Kaunisvaara ute for salg. 

Da Northland gikk konkurs i desember 2014 var det med en gjeld på over 14 milliarder kroner, en tvilsom bestenotering når det kommer til skandinaviske konkurser gjennom historien.  

Bostyrer Hans Anderson i advokatfirmaet Kaiding har siden forsøkt å selge boet med mål om oppstart av virksomheten igjen. Gruva holdes fortsatt varm, men i Pajala går ryktene om at deler av anlegget begynner å selges, eller skal selges unna. Lokalbefolkningen håper fortsatt på en løsning hvor LKAB overtar, men selskapet har avkreftet at det er aktuelt for dem å overta malmforekomsten etter Northland. 


Tiden renner ut

Flere har pekt på muligheten for at LKAB kan bruke prosessanlegget i Kaunisvaara, men nå renner tiden ut for en slik løsning. Nå ligger oppredningsverket ute for salg -igjen.

Selskapet Abecede kjøpte oppredningsverket og 134 jernbanevogner fra konkursboet for 50 millioner svenske kroner sommeren 2015, med tanke om å tilby tjenester til LKAB, eller kjøpe malm fra LKAB for å holde verket i gang. 

Men LKAB har ikke sett noen fordeler med en slik ordning, og nå gir Abecede opp planene og legger oppredningsverket ut for salg, skriver P4 Norrbotten.


Northland er uaktuelt

På norsk side går spekulasjonene om hva som skal skje med boet etter Sydvaranger Gruve AS, som gikk konkurs i november. Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS) har bekreftet sin interesse for boet, og skal bestemme seg for om de vil kjøpe eller ikke over helgen. 

- Er det interessant for dere å se på Northland også? 

- Nei, Northland er ikke aktuelt, det er et prosjekt vi aldri har hatt tro på, sier direktør Frode Nilsen i LNS.



Les også:  Tre år i lykkeland -Pajalas opptur og nedtur


Northland 

Northland Resources AB fikk i august 2010 driftstillatelse og startet etableringen av gruve i Tapuli, industri- og prosessanlegg, overføringsanlegg fra lastebil til jernbane og havn i Narvik for utskiping. 

Den første salven i gruva gikk av i oktober 2012, men bare tre måneder etterpå viser det seg at selskapets beregninger ikke holder. De trenger tilførsel av mer kapital: 2,5 milliarder svenske kroner. 

Men selskapet kom seg aldri helt på beina igjen, 7. oktober 2014 stoppet de all aktivitet, bare to år etter at uttaket startet. 

Og 8. desember 2014 var det slutt, Northland Resources gikk konkurs. Gjelden var på over 14 milliarder kroner. 



 

Tags