Russlands president samarbeider gjerne med Nato

Er tiden kommet for å ta opp praten med Russland igjen, spør kommunikasjonssjef i Barentssekretariatet Anja Salo.(Foto: Russian Presidential Press and Information Office - kremlin.ru//Wikimedia Commons)
Russlands president Vladimir Putin sier at samarbeidet med Nato ikke er frosset, men at det er opp til Nato selv å forbedre det.


Russlands president Vladimir Putin sier at samarbeidet med Nato ikke er frosset, men at det er opp til Nato selv å forbedre det.

- Det er akkurat som i det virkelige liv; en lykkelig kjærlighet er bare en som er gjengjeldt, sier Putin i følge NRK og den tyske avisen Bild.

I et eksklusivt intervju med den tyske storavisen Bild snakker Putin om flere av de mest brennhete spørsmålene på den internasjonale dagsorden akkurat nå; forholdet til Nato, krigen i Syria, utfrysingen fra G8, demokrati og Russlands rolle som supermakt.

- Vi trenger ikke å ta rollen som supermakt. Det er altfor dyrt og unødvendig. Vi er fortsatt en av de ledende økonomiene i verden, sier Vladimir Putin.

I mars 2014 bestemte de andre landene i G8-gruppen å suspendere Russland, som en reaksjon på den militære intervensjonen av Krim-halvøya i Ukraina. Dermed ble det ikke noe av det planlagte G8-møtet i Russland samme år.

-  Vi hadde invitert til G8-møtet. Det var de andre som ikke kom. Russland står klar til å delta igjen, men vi har fortsatt ikke kjøpt reisebilletter, sier den russiske presidenten til Bild.

Likevel savner Putin G8-forumet, til tross for at han hadde inntrykk av at Russland ikke var et fullverdig medlem.

- G8 møtet var alt i alt ganske nyttig fordi det alltid er godt å dele alternative meninger og lytte, sier Putin


Det kjørlige forholdet til Nato kommenterer han slik:
 

- Dette samarbeidet har ikke vært frosset. Russland ønsker å samarbeide med Nato. Men hvis du ikke ønsker å samarbeide med oss, så gjør du ikke det, oppsummerer Putin.

I intervjuet kommer han inn på den omstridte nedskytingen av et russisk kampfly på grensen mellom Tyrkia og Syria.

- Hvis Russlands interesser og sikkerhet er truet, vil Russland motsette seg det. Det må alle vite, sier Putin.

Han påpeker at dersom Russlands interesser og sikkerhet er truet, vil Russland motsette deg dette. Noe Putin mener alle bør vite.

- Tyrkia er medlem av Nato, men ble ikke angrepet. Derfor trenger ikke Tyrkia Nato-beskyttelse. Jeg håper at slike hendelser ikke utvikler seg til store militære konflikter, sier Putin.


Om situasjonen i eget land, hvor kritikere mener landet er lysår unna vestlig demokrati, sier han:


- Demokrati betyr makt til folk og mulighet til å påvirke regjeringen. Russland har nok erfaring med ettpartisystem, noe vi ikke vil gå tilbake til. Vi vil fortsette å utvikle og perfeksjonere vårt demokrati. Det finnes ingen enkel, global modell for demokrati, mener Vladimir Putin.


Tags