Når vinden danser – skjer det noe med Anne-Mette Nyland

Mønsteret på toppen av Anne-Mette Nylands skulptur symboliserer "Sri Yantra" som betyr evig skapelse og evig bevegelse. (Foto: Privat)
Dette er en av de dagene uten forventninger. Anne-Mette Nyland ligger på magen og hviler haken lett i hendene mens hun kjenner den varme, lette og myke sommerbrisen forsiktig berører kroppen. Hun har blikket framover, og følger tålmodig bevegelsene til kvisten som rører seg i vinden. Og i sanden, rett foran øynene hennes, skapes et mønster utenfor hennes kontroll. Dansen er i gang.

Dette er en av de dagene uten forventninger. Anne-Mette Nyland ligger på magen og hviler haken lett i hendene mens hun kjenner den varme, lette og myke sommerbrisen forsiktig berører kroppen. Hun har blikket framover, og følger tålmodig bevegelsene til kvisten som rører seg i vinden. Og i sanden, rett foran øynene hennes, skapes et mønster utenfor hennes kontroll. Dansen er i gang.

- Da var det gjort. Jeg så hvordan kvisten beveget seg i vinden, hvordan naturen selv skapte. Og jeg tenker i bilder, heller enn ord. Det oppstår scener og jeg vekkes av en nysgjerrighet, forteller Nyland.

Det er slike opplevelser som får henne til å undre seg. Det er da hun føler trang til å følge indre impulser som igjen viser vei til et innvendig frirom. Har naturen et overlegent kunstuttrykk?

- Jeg tok med meg kvisten hjem, teipet fast en kullstift og hang den opp slik at den kunne fortsette å skape, mens jeg observerte hvordan den naturlige vinden påvirket og styrte fram et naturlig uttrykk. For meg blir dette et slags samarbeid med naturen, sier Nyland.

Og slik startet et tre år langt prosjekt, som gjennom møtet med vinden på stranden, har blitt noe konkret.

- Skulpturen «Without a Beginning and With no End», skal sendes til Australia over nyttår og være med i utstillingen «Scupture by the Sea» i Perth. Og jeg er så glad i skulpturen, den ble bedre enn jeg kunne forestilt meg, sier kunstneren.
 


From the high north to down under


Anne-Mette Nyland er opprinnelig fra Bodø, men reiste til Århus i Danmark i 1982 for å studere ved kunstakademiet, etter to år ved Tegne og malerskolen i Bergen. Vinden og naturen fra nordområdene og Bodø har med årene blitt basis i Anne-Mette Nylands kunst, og hun beskriver at barndommen og ungdomstiden i nord ligger som en bunn i henne.

- Jeg har med tiden oppdaget hva jeg har med meg fra nord. Og i vinden finner jeg også stillheten. En stillhet jeg opplever når naturen reduserer meg til en spiselig størrelse, og jeg klarer å lytte innad og legge merke til kontrastene i livet vi lever, sier kunstneren.

Og med årene har hun eksperimentert og lekt. Og sett klarere og klarere hvordan naturkreftene viser oss mennesker hvilken plass vi egentlig har i hierarkiet.

- For meg er alle naturelementene er fascinerende. Og for ikke så lenge siden var jeg nordpå i fem måneder, og da hadde jeg mitt lengste opphold i Bodø siden 1982. Jeg husker følelsen da jeg satt i fjellet, og merket hvor liten man er som menneske når vinden tar tak og det blåser godt, sier hun.

Gjennom et indre kompass har Anne-Mette Nyland valg livsvei.

- Jeg har valgt en faglig vei som handler om å finne fram til det frie rommet inni meg selv gjennom impulser, men som kunstner handler en del også om produksjon. Så de siste årene har jeg meditert for å bevare døren til mitt frirom, slik at det blir lettere tilgjengelig. For vi skal jo alle være en del av samfunnet, men for meg er det også viktig å holde døra åpen til dette rommet, forklarer vindkunstneren.
"Without a Beginning and With no End" - Without a Beginning and With no End | Facebook Prosesser går inn i hverandre

Underveis i prosjektet kontaktet Anne-Mette Nyland den irlendske designeren Dennis Beale, som tok utfordringen å skape og sette sammen skulpturen. Et sårbart presisjonsarbeid fra idé til virkelighet.

- Noen ganger kan jeg bli skuffet, at resultatet ikke blir slik jeg hadde forestilt meg. Men i samarbeidet med Dennis, så har vi klart å nå fram til noe utrolig fint gjennom kreative og fantastiske prosesser, sier kunstneren.  

Det er som når to ideer blander seg og tilslutt blir større enn utgangspunktet. Det er som om en idé får flere ben å gå på.

- Som sagt så er jeg så glad for skulpturen, og jeg synes den ble enda bedre enn tegningene og større enn selve ideen, smiler Nyland.

Når de to har satt opp prototyper av skulpturen har nysgjerrige mennesker strømmet til.

- Folk har kommet og sett, det har blitt masse prat underveis. Det er en interaktiv skulptur i samspill med vinden, og det er artig når andre blir interessert. Det har blitt prat om alt fra vindkraft til miljø, forteller hun.
"Without a Beginning and With no End" -... - Without a Beginning and With no End | Facebook Stor kunstutstilling

«Sculpture by the Sea» er opprinnelig et australsk konsept som startet i Sydney for 20 år siden. Og i dag er det også en av Danmarks største internasjonale utendørs kunstutstillinger.

- Vi har en kronprinsesse fra Australia i Danmark, og det var kongeparet som i sin tid hadde ideen bak den danske delen av denne utstillingen. De har en villa her i Aarhus, og kan se ned på «Sculpture by the Sea» når de er i byen, forteller Nyland.

Det var i 2000, da det nyforelskede paret Kronprins Fredrik og Kronprinsesse Mary var og så en skulpturutstilling på Bondi Beach, at de ble fascinert.  Det fine samspillet mellom kunsten og naturen, og tilstrømmingen av mennesker, gjorde at de henvendte seg til museumsdirektøren i Aarhus.

- Og for meg var det opplagt å sende inn min skulptur til dette prosjektet, om så for å se om den hadde god nok kvalitet til å være med. Og det hadde den, smiler Nyland.

Etter utstillingen i Perth, vil skulpturen til en verdi av 330.000 være til salgs.

- Det er ikke bestandig så lett å selge kunst, men de har et godt salg i Australia. Der selges det kunst for millioner. Men det er jo slik med kunsten, at det ikke er noen sikkerhet. Jeg følger en idé, så håper jeg at andre liker det jeg lager. Og skulle skulpturen havne i Bodø tilslutt, der jeg oppdaget vinden, så hadde det vært spennende, avslutter skulptøren.





Anne-Mette Nyland er opprinnelig fra Bodø, men reiste til Århus i Danmark i 1982 for å studere ved kunstakademiet, etter to år ved Tegne og malerskolen i Bergen. Vinden og naturen fra nordområdene og Bodø har med årene blitt basis i Nylands kunst. (Foto: Privat)
Designeren Dennis Deal og kunstneren Anne-Mette Nyland har gjennom et kreativt samarbeid gitt skulpturen "Without a Beginning and With no End" liv. (Foto: Privat)

Tags