Finnmarksløpet ønsker solid premiepott i nytt løp

Per Jordal, Gunnar Nilssen, Jannicke Mannsverk fra Finnmarksløpet, Christian Larsen og Geir Håvard Hansen fra Sparebannk1 Nord-Norge reiste over til Alaska for å få til et samarbeid med verdens lengste hundeløp Iditarod. (Foto: Odd Kaldefoss)
Daglig leder Jannicke Mannsverk i Finnmarksløpet var nylig i Alaska og møtte ledelsen i Iditarod. Der ble de enige om konseptet «The ultimate musher», et samarbeid som skal trekke kjørere fra Alaska til Finnmark. Planen er å lokke kjørere med millionpremier og reisetilskudd.


Daglig leder Jannicke Mannsverk i Finnmarksløpet var nylig i Alaska og møtte ledelsen i Iditarod. Der ble konseptet «The ultimate musher» lagt fram, et mulig samarbeid som skal trekke kjørere fra Alaska til Finnmark, og i tillegg ha millionbeløp i premiepotten. 

- Vi dro over i riktig tid, og fikk lagt fram konseptet "The ultimate musher" for hele Iditarod styret som består av både ansatte, kjørere og styremedlemmer, sier Mannsverk.


 Den ultimate hundekjører

«The ultimate musher» er et konsept hvor kjørerne som ønsker å delta, kan melde seg på før Finnmarksløpet og Iditarod 2017. De tre beste av de som melder seg på konseptet under Finnmarksløpet reiser til Alaska i 2018 og de tre beste som melder seg på under Iditarod reiser til Norge i 2018.

- Da konkurrerer de med poeng de har med seg fra kvalifiseringen i 2017 og poeng i 2018. Deretter går de fire beste videre til en finale, sier Mannsverk.

Allerede før løpene i 2017 vil det bli en trekning som skal bestemme hvor finalen i «The ultimate musher» vil gå i 2019 – enten blir det Iditarod og Alaska, eller Finnmarksløpet og Norge.

- Kommende år blir motsatt finalearena i 2023. Så her snakker vi et langtidsperspektiv, sier Mannsverk, men påpeker at planene ikke er spikret i stein, men på idéstadiet.

- Det er viktig å påpeke at vi nå har lagt fram om et slags dummy-prosjekt. Dette skal først selges inn til partnere slik at premienivåene og reisestøtten kan finansieres, sier Mannsverk.
 

Pengesummer skal lokke


Mange av hundekjørerne i Alaska baserer hele kenneldriften sin på store pengepremier under Iditarod. Og slik premiesummene under Finnmarksløpet er i dag, vil det ikke være økonomisk mulig for en alaskakjører å komme over til Norge for å konkurrere.

- Mange ønsker å kjøre begge løpene, men i Alaska budsjetterer kjørerne med premier fra Iditarod. Så det vi må gjøre nå, er å selge inn denne ideen til partnere, slik at vi får en attraktiv gulerot til de som ønsker å melde seg på «The ultimate musher», og at disse planene blir realiserbare, sier Mannsverk.

Både hun, styret i Finnmarksløpet, Sparebank1 Nord-Norge og mener ideen er solid og gjennomførbar, mens styret i Iditarod syntes ideen var spennende.

- Vi har estimert med en premiepott på 150.000 dollar, med en million kroner til vinneren, og resten fordelt på resten av kjørerne som kvalifiserer seg. I tillegg legger vi opp til en reisestøtte på 50.000 dollar, slik at det er mulig å komme seg over med hundespann og utstyr, sier Mannsverk.

Nå skal ideen foredles sammen med Iditarod, og når idékonseptet er konkret, vi begge løpene vurdere om ideen er gjennomførbar. Dette betyr også at den presenterte ideen kan endres. 
 
- Dette skal først selges inn til samarbeidspartnere slik at premienivåene og reisestøtten kan finansieres, sier Mannsverk.

- Bakgrunnen for prosjektet er at vi ønsker økt kunnskap om sledehundsporten og større engasjement hos publikum. Og i tillegg øke kjennskapen til de arktiske områdene, bade i USA og i Europa, legger hun til.



Opphold i Norge


Mannsverk forteller at hun har vært i kontakt med flere hundekjørere om å stille opp som vertskennel for alaskakjørerne, dersom de kommer til Norge.

- Reisestipendet blir en pott kjøreren kan forvalte selv. Og beløpet skal dekke reise og opphold i Norge i omtrent en måned før Finnmarksløpet. Slik at hundene og kjøreren får trent seg opp og akklimatisert seg i forkant av 100-milsløpet.

Hun sier det er opp til kjørerne selv hvordan de vil gjøre det med logistikken.

- Kjørerne får ta ansvar selv i denne prosessen, så legger vi opp til reisepotten, sier Mannsverk.

Det er krevende å frakte hele hundespann over fra Alaska og til Norge. Men det er fult mulig. Flere Norske kjørere har tatt med seg hundespann over til Iditarod, og i 2016 skal hele åtte nordmenn stille til start i Anchorage, før de legger ut på 1600 kilometer til mål i Nome.
 

Medier og tv-interesse


Mannsverk forteller at det var spennende å komme til Alaska og møte «storebror» Iditarod. Likevel følte hun stor respekt fra ledelsen i forhold til det det Finnmarksløpet er, og så helt klart at løpene kan lære mye av hverandre.

- Først var styret og ledelsen i Iditarod litt skeptisk til hva de ville få igjen av et slikt samarbeid, men når de skjønte medieinteressen og hvordan TV-kanaler kan bite på ideen, at det ville bli stor interesse rundt dette, så var de klar for å ta stilling til forslaget, sier Mannsverk.

NRK har gjennom flere sesonger laget TV-programmer rundt Finnmarksløpet, og har hatt egne sendinger fra konkurransen i beste sendetid. Dette har gjort mye med hundekjørersporten, og ikke minst med Finnmarksløpet som merkevare.

- I en idrett fokuseres det mye på toppen, og gjennom media er det fronten som blir lagt merke til. Så selv om vi nå satser på pengepremier og et Iditarod-samarbeid, så er det mye mer som er i fokus hos Finnmarksløpet. Til neste år vil Finnmarksløpet også komme med pengepremier for beste hundestell. Det er de kjørerne som tar vare på hundene, som virkelig er drømmekjørerne, avslutter Mannsverk
 

Spennende – men ikke for meg


Den profilerte hundekjøreren og tidligere Iditarodvinneren Robert Sørlie er i Kariben når High North News ringer. For han er det ikke så aktuelt å melde seg på «The ultimate musher».

- Jeg tviler på at jeg blir med i den konkurransen. Jeg skal kjøre Iditarod i år, og Femundløpet og Finnmarksløpet til neste år. Så legger jeg opp. Nå er det på tide at jeg gjør andre ting, etter 50 år i sporten, sier Sørlie, som er på tur hjem for å fortsette treningen mot Iditarod 2016.

Samarbeidspartner og finnmarksløpsvinner Thomas Wærner derimot, synes ideen høres spennende ut, og tror først og fremst en solid premiepott vil lokke de beste fra Alaska til Norge.

- Skal vi lokke amerikanerne over, så må det være penger og premier. Det å få noen til å droppe Iditarod til fordel for et løp i Norge, er ikke så enkelt. Men dette hørtes bra ut, sier Wærner, som i fjor kjørte inn i Iditarod som beste førstegangskjører.

Wærner tror et samarbeid kan løfte Finnmarksløpet til nye høyder.

- Går dette i boks, så får vi et skikkelig VM. Og det kan bli spennende å se hvordan alaskakjørere takler Finnmark. For det er stor forskjell på løpene, både i forhold til intensitet, værforhold, løyper og utfordringer, sier hundekjøreren, som vurderer å utsette planene om Iditarod i 2017, dersom «The ultimate musher» går i boks.






Thomas Werner synes det er spennende med et samarbeid mellom Iditarod og Finnmarksløpet, og vurderer å utsette planene om Iditarod i 2017 til fordel for "The ultimate musher" - en knalltødd konkurranse mellom de beste i Alaska og Norge. (Foto: Privat)

Tags