Marinen går i stridsmodus som svar på russisk opptrapping

Marinen settes i stridsmodus som svar på Russisk opptrapping, og der er sjefen for Sjøforsvaret, Lars Saunes, som avslører hvor lite mannskap norsk marine har i dag. (Foto: CSIS/Flickr)
Dette melder Aftenposten Morgen, og forteller at Sjøforsvaret har dobbelt sett med mannskap til kystvaktfartøy som driver oppsyn langs kysten, Men bare mannskap til halvparten av krigsfartøyene.

Dette melder Aftenposten Morgen, og skriver at Sjøforsvaret har dobbelt sett med mannskap til kystvaktfartøy som driver oppsyn langs kysten, Men bare mannskap til halvparten av krigsfartøyene.


I følge Aftenposten er sjefen for Sjøforsvaret, Lars Saunes, som avslører hvor lite mannskap norsk marine har i dag. Nå bygges flere besetninger opp for fregatter, ubåter og MTB-våpen. 

Den russiske nordflåten har mange- doblet antall soldater og lager nye baser i Arktis. Og over nyttår skal russiske styrker øve på Nordpolen, med feltøvelser over flere dager under ekstreme forhold. 

-  Å være klare til konflikt er vår nye normalsituasjon, sier kontreadmiral Saunes.

Les også: Norge med i ny europeisk hurtigreaksjonsstyrke


Kartlegge russisk aktivitet


Hovedoppdraget til Sjøforsvaret er å forsvare Norge, og det er imidlertid etterretningen som nå er sentralt når norske ubåter er ute på tokt.

Det er en viktig del av puslespillet for å kartlegge russisk militær aktivitet i nordområdene. Norge skal i løpet av kort tid ha én ubåt kontinuerlig på plass i nord. Det er en helt ny situasjon. 

-  Vi setter nå fokus på Forsvarets mest krevende oppgave, som er å krige. Vi skal kunne slåss mot en statlig aktør. En som er likeverdig. Vi skal ikke bare drive med piratjakt og maritime sikkerhetsoperasjoner, slik vi en periode har gjort, sier Saunes som er tidligere ubåtkaptein, tidligere sjef for Kystvakten og nå sjef for Sjøforsvaret.
 

Bra at isen går tilbake


Kystvakten skal også drive myndighetsutøvelse, som fiskerioppsyn.

- At isen trekker seg tilbake, er en veldig heldig utvikling for Norge. Vi har aldri hatt et større uttak av fisk i vårt havområde. Og Norges forvaltningshistorie med Russland er en suksesshistorie, sier Saunes til Aftenposten Morgen. 

Nå har den russiske Nordflåten økt sine styrker med nesten to brigader. De bygger ut flyplasser i nordområdene og i Arktis, patruljerer i Nordøstpassasjen og etablerer nye baser. 

- Men Nordflåten, som har en veldig høy militær evne, kan bli en ganske stor trussel, om det skulle bli en konflikt. For Norge er dette en bekymring, sier Saunes. 

 

Tags