Bittert oppgjør i Fjord1-salg

Etter nærmere seks timers fylkestingsmøte vedtok fylkestinget med 16 mot 15 stemmer å selge Fjord1 til Brønnøysundkonsernet Torghatten. (Foto: Arild Finne Nybø/Flickr)
Mandags kveld vedtok fylkestinget i Sogn og Fjordane, med 16 mot 15 stemmer, å selge Fjord1-aksjene til konkurrenten Brønnøysund-konsernet Torghatten.

Mandags kveld vedtok fylkestinget i Sogn og Fjordane, med 16 mot 15 stemmer, å selge Fjord1-aksjene til konkurrenten Brønnøysundkonsernet Torghatten.

Saken om salget av fylkets aksjer i Fjord1 ASA ble ifølge Bergens Tidene behandlet på mandagens møte i fylkesutvalget. Fylkeskommunen i Sogn og Fjordane eide 59 prosent av aksjene.

Siden 2013 har fylkeskommunen jobbet med en sak som handler om å selge fylkeskommunens aksjepost i fergeselskapet. Fylkesrådmannens innstilling var å selge aksjene til Torghatten ASA, som er ett av de andre store fergeselskapene i Norge.

I første omgang får fylkeskommunen 690 kroner millioner kroner for aksjeposten. Den siste halve milliarden får de bare dersom Torghatten kjøper hele aksjeposten og hvis rederiet oppnår gode driftsresultat. Torghatten kjøper først halvparten av aksjene av fylkeskommunens eierskap, men avtalen innebærer at de også har opsjon på å kjøpe resten av aksjene innen en bestemt tidsfrist.

Fjord1 er Torghattens største konkurrent på ferje- og hurtigbåttrafikk. Konsernet omsetter årlig for 2,3 milliarder kroner og har nærmere 1.300 ansatte. Selskapet har 62 ferjer, og 9 hurtigbåter/andre båter, og kjøpet vil gi Torghatten åpenbare synergier. En større ferje- og hurtigbåtflåte vil gjøre konsernet mer fleksibelt og bedre rustet i anbuds-prosesser. 

Lang konflikt

Senterpartiet, FrP og KrF stemte for salget, mens motstanderne som ville utsette saken og starte en ny prosess var Arbeiderpartiet, Venstre, Sv, MDG og to representanter fra høyre.

Debatten i fylkestinget var ifølge avisen Firda preget av bitterhet og steile fronter, særlig fra Aps side i forhold til Senterpartiet.

- Senterpartiet ser ut av et vindu med skoddene for. Det er et stort ansvar det de gjør. Med 40 prosent nye medlemmer i fylkestinget kaster de det største selskapet på båten. Vi får et splitta fylkesting. Dette skal bli krevende, sa Aps gruppeleder Åshild Kjelsnes, til Firda.

Senterpartiets gruppeleder forsvarte seg med at det nå er den beste tiden for salg, og at salget sikrer innbyggerne best mulig utbytte av verdiene i selskapet.

Striden om Havilafjords forkjøpsrett kom på mange måter i bakgrunnen i fylkestingsdebatten, men blant annet Høyres Bjørn Hollevik frykter nå at en eventuell rettssak og kanskje også innvendinger fra konkurransetilsynet vil kunne gjøre det krevende for selskapet.

Tror ikke på rettssak

Medeier i Havila med daglig leder Per Sævik har ifølge NRK Sogn og Fjordane varslet om søkmål, dersom de ikke får benytte seg av forkjøpsretten av fylkeskommunens Fjord1-aksjer. Og i verste fall går selskapet helt til høyesterett.

- Vi har ikke mistet motet selv om fylkestinget, med en stemme i overvekt, har gjort vedtak i dag. Vi har lenge annonsert at vi vil teste saken i retten. Måten fylkeskommunen har unngått vår forkjøpsrett på er ikke riktig, sier Per Sævik til NRK rett etter at vedtaket ble kjent.
 
Dette uroer ikke fylkesordfører Jenny Følling.


- Vi har fått flere utredninger i forhold til forkjøpsretten fra flere advokater som har praktisert i Høyesterett, så vi er rimelig trygge på dette. I den grad det blir rettssak, så er det mellom Torghatten og Havila, sier Følling.


Flere finanssterke selskap var interessert i Fjord1-aksjene, der i blant NSB.



De to transportgigantene Fjord1 og Torghatten ASA er begge eiere i WF Holding AS, som for to år siden kjøpte Widerøe. Torghatten ASA eier 51 prosent, mens Fjord1 eier 34 prosent. Resten av WF Holding er det Nordland fylkeskommunes selskap Nordland Næringsvekst AS som eier.

Tags