- Både pluss og minus ved utsettelse av Aasta Hansteen

Aasta Hansteen skulle stå ferdig i 2017, men er utsatt til siste halvdel av 2018. -Det er både plusser og minuser med det, sier Petro Arcticdirektør Kjell Giæver. (Illustrasjon fra Statoil).
-Det var nesten forhåndsvarslet, så overraskelsen er ikke så stor. Og utsettelsen kan også gi arbeid til leverandørindustrien i nord.

 

- Det var nesten forhåndsvarslet, så overraskelsen er ikke så stor. Og utsettelsen kan også gi arbeid til leverandørindustrien i nord.

Det sier Kjell Giæver, direktør i Petro Arctic, Bodø, i en kommentar til at Statoil nå må utsette Aasta Hansteen-utbyggingen til andre halvår i 2018.

Samme som Goliat

- Aasta Hansteen skulle benytte samme dokk som den Goliat har brukt, og med tanke på forsinkelsene med Goliat, er meldingen i dag ikke veldig overraskende, sier Giæver til High North News.

Han ser heller ikke bort fra at utsettelsen av selve feltutbyggingen kan bety økte oppdrag til norsk leverandørindustri.

Blir mer arbeid

-Det er selvsagt en følgeeffekt at man kommer senere i gang, men det at plattformene kommer til Norge lenge før de skal ut på felt, kan bety oppdrag for den norske industrien. Da genereres det arbeid, selv om den totale verdiskapingen i prosjektet jo går ned Det ser vi også med Goliat nå, sier Kjell Giæver.

Ikke fordi det er i nord

Petro Arctic-direktøren peker også på at den nordnorske leverandørindustrien etter hvert har fått flere ben å stå på, så selv om det nok vil gjøre seg gjeldende en viss utålmodighet hos dem som har investert og mobilisert, så ser han ingen katastrofe i Statoils dårlige kvartalstall og utsettelsen av Aasta Hansteen og Mariner. 

Giæver understreker også at forsinkelser med Goliat og utsettelse av Aasta Hansteen ikke har noe å gjøre med at det er prosjekter i nord.

Valutasvingninger

- To av de mest lønnsomme og verdifulle prosjektene vi har i Norge ligger i nord, Hammerfest LNG og Norneskipet. Men på sikt er det uansett negativt at mange prosjekter ser ut til å bli dyrere enn annonsert, om de ligger i sør eller i nord.

Man skal imidlertid huske at en betydelig del av beløpene det opereres med skyldes valutasvingninger, sier Kjell Giæver.


Kjell Giæver, direktør i leverandørnettverket for petroleumsvirksomhet i nord, Petro Arctic, mener det ikke er utelukkende negativt at Aasta Hansteenutbyggingen utsettes. (Foto: Christine Karijord)
Kjell Giæver, direktør i leverandørnettverket for petroleumsvirksomhet i nord, Petro Arctic, mener det ikke er utelukkende negativt at Aasta Hansteenutbyggingen utsettes. (Foto: Christine Karijord)

Tags