- Ingen problemer i Arktis er så store at de må løses militært

Artur Chilingarov roste USA for sitt lederskap da han talte under Arctic Circle i Reykjavik i dag. (Foto: Linda Storholm)
REYKJAVIK: Vladimir Putins spesialutsending avvæpnet alle spekulasjoner om Russlands opprustning i nord.


REYKJAVIK: Vladimir Putins spesialutsending til Arctic Circle Assembly avvæpnet alle spekulasjoner om Russlands opprustning i nord. 


Artur Chilingarov, forsker og polareventyrer, mest kjent som mannen som plantet det russiske flagget på havbunnen under Nordpolen, hadde et klart budskap da han inntok podiet under første dag av konferansen Arctic Circle i Reykjavik. 

- Det er ingen alternativer til dialog i Arktis. Det er ingen problemer som trenger militær løsning, og ingenting som ikke kan løses gjennom dialog, sier han. 

Men, la også til at det ikke er noen hemmelighet at Russland har ambisjoner i nord, men at dette skal skje gjennom offisielle kanaler.  


Roste USA

Chilingarov kom også med ros til USA. Han mener man til tross for omstendighetene har klart å opprettholde det positive samarbeidet i Arktis. 

- Og dette er mye takket være USA og deres gode lederskap. Gjennom deres lederskap har vi nå fått et nytt momentum i Arctic Council. 


Satser tungt på Arktis

Hjemme i Russland har regjeringen dannet en egen statlig kommisjon for Arktisk råd, med egne arbeidende komiteer for såvel forskning som miljø, sikkerhet, internasjonalt samarbeid, energi, industri og teknologi. 

- Dette er en åpen, tilgjengelig struktur som viser at vi er seriøse i dette arbeidet, sier Chilingarov. 

Tags