Nunaminerals kan bli britisk

Nunaminerals har blant annet lisens for mineralleting i Storø like ved Nuuk. Letelisensene kan nå komme på britiske hender. (Foto: Nunaminerals).
Det kriserammede, og i praksis insolvente, Grønlandske mineral-leteselskapet Nunaminerals, kan bli overtatt av britiske GMM. Selvstyret er betinget positivt.

 

Det kriserammede, og i praksis insolvente, Grønlandske mineral-leteselskapet Nunaminerals, kan bli overtatt av britiske GMM. Selvstyret er betinget positivt.

Det melder nettavisen Sermitsiaq AG, og siterer fra Nunaminerals egen årsberetning for 2014, som nå endelig er klar. 

Tatt av børs

I årsrapporten for 2014 fremgår det at GMM ønsker å overta aksjemajoriteten i det delvis selstyreide selskapet, der det knapt har vært noen virksomhet siden tidlig i fjor vår.

Selskapet er tatt av Københavnbørsen (februar), og det har innført betalingsstans til kreditorene siden mai.

Positive myndigheter

Ifølge årsrapporten forhandles det fremdeles med det britisk selskapet om en overtakelse, og selvstyremyndigheten stiller seg i utgangspunktet positiv til dette, gitt at noen sentrale punkter blir oppfylt.

Selvstyret (Naalakkersuisut) krever at Nunaminerals styre og GMM blir enige om en endelig avtale, at parlamentet på Grønland (Inatsisartut) vil godkjenne avtalen og at «Råstofstyrelsen» gir sin tilslutning til at de letelisensene som Nunaminerals har reelt sett skifter eiere på grunn av eierskiftet.

Betaler gjelden

GMM, på sin side, lover i første omgang å tilføre selskapet 10 friske millioner (danske kroner) og dessuten sikre ytterligere drift i minst tre år fremover.

Enda viktigere er at GMM vil betale ut Nunaminerals kreditorer – over den samme treårsperioden. Den samlede gjelden i selskapet sies å være knappe 30 millioner kroner, hvor Naalakkersuisut, sammen med sitt eget investeringsselskap Greenland Holding, står for over 10 millioner kroner av kravene.

Tags