Amerikansk senatordelegasjon til Bodø og Svalbard

U.S. Senator John McCain, who was defeated by Barack Obama in the 2008 United States presidential election, currently serves as Chairman of the Senate Committee on Armed Services. (Photo: Wikimedia Commons)
Når de amerikanske senatorene John McCain og Sheldon Whitehouse starter sitt tre dager lange norgesbesøk i helga, er det politiske møter med utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide først. Deretter bærer det strake veien til Bodø og Svalbard.


Når de amerikanske senatorene John McCain og Sheldon Whitehouse starter sitt tre dager lange norgesbesøk i helga, er det politiske møter med utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide først. Deretter bærer det strake veien til Bodø og Svalbard.
 

De to senatorene lander på norsk jord søndag.

Mandag formiddag skal de - sammen med senator John Barasso -  møte både utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til politiske samtaler i Oslo.


Samtaler om forsvar og sikkerhet

-  Temaene for møtet mellom utenriksminister Brende og delegasjonen vil være sikkerhets- og forsvarspolitiske spørsmål, Arktis og klima, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet.

Ifølge Forsvarsdepartementet skal McCain og Whitehouse også bli nærmere orientert om Norges forhold til USA.

Etter møtene med de to norske ministrene bærer det opp til det høye nord, og et timelangt besøk ved Bodø hovedflystasjon, før turen går videre nordover.

Statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet er vert både under besøket ved hovedflystasjonen, og besøket i Longyearbyen og Ny-Ålesund på Svalbard.


Møter FOH-sjefen

I Bodø vil de to senatorene også bli møtt generalløytnant Morten Haga Lunde som er sjef for Forsvarets operative Hovedkvarter (FOH) på Reitan, og statssekretær Øystein Bø i Forsvardepartementet. 

- Her vil de få informasjon om dagens militære tilstedeværelse i nordområdene, sier seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke i Kommunikasjonsenheten i Forsvardepartementet, til High North News.

Ved hovedflystasjonen vil senatorene også få en demonstrasjon av Norges bidrag til NATOs spesialstyrke QRA (Quick Reaction Alert). Bodøvisitten er kort, og de kommer ifølge Spange Brekke ikke til å besøke Forsvarets operative hovedkvarter.

John McCain, som har lang fartstid i amerikansk politikk, er formann i det amerikanske senatets forsvarkomite.
Tidligere i år var han i internasjonale mediers søkelys for å ha kritisert Tysklands forbundskansler Angela Merkel for ikke å ville forsyne Ukraina med våpen.

- Hvert enkelt medlemsland i NATO må få bestemme dette selv, uttalte NATOs generalsekretær i februar.

McCain har også tidligere gjestet Svalbard. I august 2004 ledet han en senatordelegasjon som blant annet besto av Hillary Clinton, og den gang var det Jan Petersen (H) som var utenriksminister.

Les også:

NATO-sjefen og forsvarsministeren til Bodø

McCain: Lack of US Forces in the Baltics Could Mean “End of NATO”


 

 

Tags