Nordnorsk selskap størst på Island

Mindre enn to år etter etableringen er LNS Saga Islands største entreprenør. (Foto: Linda Storholm)
Det er mindre enn to år siden de etablerte seg på Island, men LNS Saga er allerede landets største entreprenør.


REYKJAVIK: Det er mindre enn to år siden de etablerte seg på Island, men LNS Saga er allerede landets største entreprenør.

Med en omsetning på mellom 700 og 800 millioner kroner, og drøyt 400 ansatte har det i løpet av kort tid blitt virkelig fart på satsingen i vest. LNSs datterselskap er registrert på Island, men har ansatte og virksomhet i både Norge og Island.
Direktør Asgeir Loftsson mener at selskapets allsidighet er nøkkelen bak den vellykkede etableringen:

- Det er et mindre marked her i landet enn i for eksempel Norge, for å bygge et selskap her må vi være allsidige og kunne ta ulike oppdrag, sier han. Og mens LNS i Norge er mest kjent for å flytte og sprenge seg gjennom fjell, tar den islandske datteren også unna betongarbeider og byggejobber, for å nevne noe. 


Grønnsaklager og termisk kraftverk

Om en måned skal Asgeir Loftsson overlevere en lagerbygning på totalt 6000 kvadratmeter, hvorav 1000 kvadrat kontorer. Lageret, som ligger i Reykjavik, skal huse grønnsaker og frukt for et islandsk selskap. Oppdraget er et rent byggeprosjekt, hvor LNS Saga også har stått for alt av betong på egen hånd.

Et annet prosjekt som de jobber med er i Hellisheidi, noen mil østover fra hovedstaden. Kontrakten her er blanding av alminnelig anlegg, betongarbeid, husbygging, sveising, stålarbeider og rørlegging. Jobben gjøres for et av Islands største geotermiske kraftverk, som utvider kapasiteten med 40 megawatt.


Viktig med bred kompetanse

Fire nye hull bores ned i den varme bakken og gir varme som brukes til både varmtvann og elektrisitet. Utvidelsen av anlegget krever 12 kilometer med rør fra de nye hullene og til selve kraftverket.

Verdien på kontrakten er på ca 130 millioner norske kroner. 

- Hellisheidi er et godt eksempel på hvorfor det er viktig å ha bred kompetanse, sier Loftsson. Mens et annet selskap tar seg av selve boringen er det LNS Saga som tar seg av "alt det andre". 

- Vi begynte så smått på dette prosjektet i fjor høst, men i vinter når snøen lå her var det pause i arbeidet før vi fortsatte igjen når våren kom, sier han.

I snitt legges det 600-700 meter rør på ei uke, men hvis alt ligger til rette kan de ansatte på ei god uke legge en kilometer med ferdigisolerte og fundamenterte stålrør.  Da er det sveisede stålrør som etterisoleres utvendig, slik at vannet og gassen holder på varmen fram til kraftverket.


Legges i sikk-sakk

I konstruksjonen er det tatt høyde for at rørene utvider seg og krymper igjen under ulike temperaturer, de ligger derfor og hviler på fundament som gjør at de kan bevege seg begge retninger. I tillegg ligger de store rørene flere steder i sikksakkmønster. 

- Men det er fordi det skal være rom for at de beveger seg, det er ikke fordi våre folk ikke klarer å legge rørene i riktig retning, spøker sjefen.


Ferdig til jul

Om alt fortsetter som det skal er prosjektet ferdig i god tid før jul, uten at det betyr at noen blir gående arbeidsledige. LNS Saga har prosjekter både i Norge og Island og er aktive i anbudskonkurranser i begge land.

Administrerende direktør Frode Nilsen og resten av LNS er ganske så alene om å se vestover. Det er ikke mange norske selskaper som har etablert seg på Island slik vesterålingene har gjort.

- Hvorfor ville dere satse på Island?

- Det er veldig mange dyktige folk på Island, og mange bra prosjekter som er kommet opp. Vi har klart å skaffe mange gode folk, sier Nilsen. Han spår at Island kan bli et veldig godt marked for LNS.

- Dere er ganske alene blant norske bedrifter om å satse på Island? 

- Ja, vi prøver å gå litt andre veier enn alle andre. Hvis vi går i samme retning som alle andre er det vanskelig å tjene penger, konstaterer Nilsen. 


Konkurransen vil øke

Da landets økonomi kollapset i 2008 ble flere selskaper i anleggsbransjen tatt av dragsuget, og Asgeir Loftsson forteller at alt lå helt stille i flere år etter kollapsen. Utbyggingstempoet er fortsatt ikke oppe i den farten det var før kollapsen.

LNS etablerte seg på et godt tidspunkt, og er klare til å ta del i oppturen som kommer. I dag er det to til tre andre selskaper som konkurrerer i det samme markedet som LNS Saga, ett av dem er Istak, en entreprenør som også har hatt flere oppdrag i Norge.

- Vi var heldige med timingen da vi etablerte oss på Island, men det kommer til å bli større konkurranse framover, det er vi forberedt på, sier Frode Nilsen.

 

Asgeir Loftsson er direktør i LNS Saga. (Foto: Linda Storholm)
Asgeir Loftsson er direktør i LNS Saga. (Foto: Linda Storholm)
LNS

LNS-gruppen består av 16 selskaper som alle er eid av Leonhard Nilsen & Sønner Eiendom AS. 
Virksomhetsområdet spenner fra vei- og tunnellbygging til betongproduksjon og gruvedrift, og konsernet har til sammen ca 1400 ansatte. 






Hellisheiði geotermiske kraftverk

Ett av seks geotermiske kraftverk i Island. 
Hellisheiði ligger i Hengill, et aktivt vulkansk område i den sørvestlige delen av Island.

Hellisheiðiverket produserer opp mot 300 MW elektrisitet og 400 MW termisk energi til oppvarming i form av varmt vann.

Kraftverket har et eget besøkssenter hvor besøkende kan lære om geotermisk energi gjennom guidede turer og interaktive utstillinger. 

 

[metaslider id=15230]

Tags