Nå er Arctic Business Secretariat offisielt åpnet

Dette glade trekløveret foretok den offisielle åpningen av Arctic Business Secretariat i Bodø i dag: (f.v) administrerende direktør Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund, daglig leder Lill Hilde Kaldager, og fylkesrådsleder Tomas Norvoll. (Foto: Hege Eilertsen)
- Dette er en stor dag for oss i Norges Rederiforbund, uttalte administrerende direktør Sturla Henriksen da han sammen med daglig leder Lill Hilde Kaldager, og fylkesrådsleder Tomas Norvoll, klippet snoren og markerte åpningen av Arctic Business Secretariat i Bodø i dag.



- Dette er en stor dag for oss i Norges Rederiforbund, uttalte administrerende direktør Sturla Henriksen da han sammen med daglig leder Lill Hilde Kaldager, og fylkesrådsleder Tomas Norvoll, klippet snoren og markerte åpningen av Arctic Business Secretariat i Bodø i dag.


- Nå er vi på plass på tre steder. I Brussel, Brasil og i Bodø. Det er et ganske tydelig signal om at vi er på de stedene som betyr noe, uttalte en begeistret og fornøyd Sturla Henriksen.

Den første Arctic Business-konferansen, som trakk til sammen 130 toppledere fra 18 land, ble arrangert i Bodø i fjor høst. Den neste skal arrangeres i mai neste år, og da er den klare ambisjonen at det kommer enda flere beslutningstakere på høyt nivå.


Langsiktige perspektiver

Den administrerende direktøren i Norges Rederiforbund er ikke veldig bekymret over lave oljepriser eller dagens kjølige politiske forhold til Russland.

- Det påvirker oss, så klart. Men vi må holde fokus likevel, sier han, og snakker om viktigheten av å ha de lange perspektivene i Arktis.  Oljeselskaper i nordområdene regner ikke med å få økonomisk uttelling før om kanskje 20 år, sier han.

Den globale oppvarmingen bør bekymre oss alle, mener rederiforbundets administrerende direktør. Men enten vi liker det eller ikke er det et faktum at den stadige issmeltingen åpner mange både helt spesielle muligheter – og utfordringer.


Av og for næringslivet - og toppledere

På mange av de arktiske konferansene som arrangeres i dag er det heller få næringslivsrepresentanter, og det er ikke uproblematisk, mener Henriksen.
 
- Det er jo de som skal gjøre mange av investeringene i disse områdene. Og de må aktivt bidra til at dette gjøres på en forsvarlig og bærekraftig måte. Det er i deres egeninteresse, også med tanke på tillitsbygging, for å få «licence to operate», sier han, og forklarer at det er dette som er bakteppet til etableringen av Arctic Business.

- Det skal være et forum av og for næringslivet, og beslutningstakere på høyt nivå, sier han.

Et vesentlig poeng med Arctic Business er  å samle toppledere fra en rekke ulike industrier, slik at det blir tverr-indistruelt. 


- Gleder meg veldig

Kvinnen som har fått jobben med å lede Arctic Business Secretariat er Lill Hilde Kaldager.

-  Med Lill Hilde på plass har vi et fast sekretariat her i Bodø, så får vi andre gjøre vår del av jobben når vi reiser rundt, sier han.

- Jeg gleder meg veldig til å ta fatt, og jobbe med næringslivet, sier Kaldager.

Hun har tidligere jobbet sivilt i Forsvaret, og hatt sitt eget firma. Hun har også bakgrunn fra Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland, som hun har vært tilknyttet siden 2007.


Stolt fylkesrådsleder

Med på åpningen i dag var også Tor Husjord (daglig leder i Maritimt Forum Nord), Arve Ulriksen (administrerende direktør i Mo Industripark og styreleder i NHO Nordland), og Stein Andre Herigstad-Olsen (administrerende direktør i Torghatten).

- Det har vært veldig spennende å få være med som hjelper i dette prosjektet, sier Tomas Norvoll (Ap), fylkesrådsleder i Nordland.

Han sier fellesnevneren for alle de store og viktige næringene som opererer i nordområdene er at de hver eneste dag konkurrerer i et globalt marked, enten det dreier seg om energi, oppdrett eller olje og gass.

- Jeg er imponert over den ansvarligheten som lå bak Arctic Business 2014, sier Norvoll.

- Jeg er stolt og glad, og også oppstemt, for at man har valgt å legge dette til Bodø, sier han.

Tags