Nå er den finske delen av Northland solgt

Naturvernforbundet svarer Frode Nilsen, som mener et grønt skifte er umulig uten gruver. Her fra Pajala i Nord-Sverige, hvor Northland Resources drev uttak av jernmalm inntil de gikk konkurs i desember 2014. (Foto: Northland)
Hannukainen Mining Oy planlegger gruvedrift på finske side i løpet av 3 til 5 år.
Hannukainen Mining Oy planlegger gruvedrift på finsk side i løpet av 3 til 5 år. 

Northland Resources forekomst i Hannukainen i Finland ble i går solgt til Hannukainen Mining Oy, et nystartet selskap som er eid av Tapojärvi Oy og eierne der.
Northlands svenske virksomhet er det fortsatt ingen avklaring rundt. 

- Det kan ta tre til fem år før vi kan starte. Når vi vet mer kan vi nok gi en dato, sier Mari Pilventö, i Tapojärvi Oy til Norrbottens Kuriren


Gull og kobber

Hannukainenforekomsten ligger i nærheten av Pajala i Nord-Sverige, noen mil inn på finsk side. Northland hadde framtidsplaner for ressursen, og i konsernets miljøkonsekvensbeskrivelse anslås det en livslengde på 17 år for prosjektet, hvor man i tillegg til å ta ut jernmalm også kan ta ut gull og kobber.

Northlands tidligere planer var å transportere jernmalmen med tog til Kemi i Finland, mens kobber og gull skulle gå til smelteverk i Sverige eller Finland. 

Men Northland Resources valgte å begynne i Kaunisvaara, i Pajala kommune i Sverige. Utskipningen gikk over Narvik Havn. 

Northland forsøkte i mars 2014 å selge Hannukainenressursen, uten hell. 

Utskiping fra Finland

I følge Norrbottens Kuriren planlegger Hannukainen Mining å bygge et videreforedlingsanlegg for malmen som brytes, og frakte produktene til jernbanen som går til Kemi, for utskipning derfra. Det er også planer om å ta ut kobber og gull. 

Nå arbeides det med å få oversikt over alt grunnlagsmateriale og data for videre undersøkelser på ressursen. Mari Pilventö sier til Kuriren at det ikke er snakk om å drifte den svenske virksomheten i Kaunisvaara ved Pajala. 



Krysser fingrene

Finske Tapojärvi Oy har spesialisert seg på gruvedrift, fabrikktjenester og materialhåndtering. De har ca 350 ansatte, og virksomhet i Finland og øvrige nordiske land. Hovedkontoret ligger i Tornio. 

På svensk side krysses fingrene for at de snart får beskjed om en framtid også får gruven i Kaunisvaara. Ordfører i Pajala Harry Rantakyrö gleder seg over nyheten på finsk side, og håper han snart får godt nytt også om gruven i Kaunisvaara. 

- Det er jo virkelig positivt. Jeg vet ikke så mye om selskapet, men det viser i hvert fall at det finnes tro på utviklingen for jernmalm i framtiden. Også ligger jo Kaunisvaara bare noen mil fra Hannukainen, så det er ikke langt. Det er alltid positivt at det finnes noen som tror på utvikling i området. Jeg håper at også vi får samme beskjed snart, sier han til NSD

 

Tidenes konkurs

Northland Resources startet sin produksjon i fjerde kvartal 2012, etter omfattende investeringer i gruven, jernbane, omlastingsplass i Svappavaara med mer. Da selskapet gikk konkurs i desember 2014 var det en av de største konkursene Skandinavia har sett, selskapet hadde over 14 milliarder svenske kroner i gjeld. Konsernet hadde datterselskaper både i Norge og Finland. 

Narvik Havn KF overtok i mars det som står igjen etter selskapet i Narvik. 



 






Northland 

Northland Resources AB tok ut jernmalm fra Kaunisvaara i Nord-Sverige, og hadde planer om å utvinne gull og kobber i Hannukainen i Finland.

Jernmalmen ble sendt med tog til Narvik for utskiping. 

Produksjonen startet i fjerde kvartal 2012, etter omfattende investeringer i gruven, jernbane, omlastingsplass i Svappavaara med mer. 

Konsernet hadde datterselskaper i både Norge og Finland, og gikk konkurs i desember 2014, med en gjeld på over 14 milliarder svenske kroner. 

Tags