Grønlandsk selvstendighet på is

Lars-Emil Johansen (t.v.) er totalt uenig med dagens partileder i Siumut, Kim Kielsen, når det gjelder spørsmålet om Grønlands selvstendighet for øyeblikket. Her er de to i buss på vei til åpningen av parlamentet sist vinter.
Lederen i selvstyret på Grønland, Kim Kielsen, har satt debatten om selvstendighet på «vent». Men ikke alle er enig med ham.

Lederen i selvstyret på Grønland, Kim Kielsen, har satt debatten om selvstendighet på «vent». Men ikke alle er enig med ham.

Det var under en paneldebatt i Japan for litt siden at formannen for Naalakkersuisut (selvstyreregjeringen) på Grønland la selvstendighetsdebatten nærmest død.

De neste generasjoners sak

-Det haster ikke med selvstendighet fra Danmark, det er en debatt den oppvoksende generasjon må ta, sa Kielsen ifølge referatene fra debatten.

Kielsen hevdet også at alle politiske partier på Grønland er enige om dette, at det er svært mange andre saker som må løses før selvstendighetsdebatten kommer på bordet igjen.

Uenighet i eget parti

Men – om Kim Kielsen har rett i at alle partiene er enige med ham i dette, så har han meningsmotstandere innenfor eget parti, Siumut, som er det største av de tre regjeringspartiene.

Tidligere partileder, nåværende ordfører i parlamentet (Inatsisartut), Lars-Emil Johansen, er. Ifølge avisen Sermitsiaq, dundrende uenig med sin etterfølger

Økonomiske realiteter

-Dette er ikke tidspunktet til å bremse i frihetskampen, tvert imot, sier Johansen til avisen, og legger til at frihetsbevegelsen må styrkes, ikke svekkes.

Bakgrunnen for Kim Kielsens utspill i Japan finnes ikke minst i Grønlands vaklende økonomi. Avhengigheten av grunnbevilgningen fra Danmark på omkring 3,6 milliarder kroner i året, utgjør omkring 50 prosent av landets totale budsjett.

Fraværende i valgkampen

Fallende oljepriser, fallende priser på jernmalm og andre metaller og en generell lav investeringsvilje i gruvesektoren har bidratt til adskillig kaldt vann i blodet til de mest løsrivingskåte grønlenderne.

Også under valgkampen frem mot siste parlamentsvalg, i slutten av november i fjor, var selvstendighetsspørsmålet nærmest fraværende. Som Kielsen antydet i Japan – det er økonomiske spørsmål som står øverst på det politiske kartet på Grønland.

«Til gavn for Grønland -2»

Og det vil det sannsynligvis gjøre en god stund fremover. En gang i løpet av neste år kommer det også nye resultater fra Københavns Universitet, rapporten ”Til gavn for Grønland - 2”.

Den første rapporten skapte en god del debatt da den kom, ikke minst fordi den ganske klart hevdet at Grønlansk uavhenighet av Danmark i økonomisk forstand fremsto som en svært fjern drøm.

High North News omtalte denne rapporten, og debatten, i flere artikler i fjor vinter. Mye tyder altså på at den tøffe økonomiske  virkeligheten har festet seg i det politiske Grønland.

Tidligere artikler om ”Til gavn for Grønland”:

Lite sannsynlig at Grønland blir selvstendig

Det politisk Grønland slår tilbake

Iskald kritikk av rapport om grønlandsk økonomi

 

Tags