Nå skal Salt gjenoppstå – nyåpning i juni

Langsanden ligger naturskjønt til i Gildeskål kommune utenfor Bodø. (Foto: Trygve Førde)
Konkursspøkelset har hengt over miljø, kunst- og kulturprosjektet SALT etter at det bokstavelig talt dundret i bakken i fjor høst. Nå er det endelig klart at prosjektet - på idylliske Sandhornøya utenfor Bodø - gjenoppstår helga før sankthans.

Konkursspøkelset har hengt over miljø, kunst- og kulturprosjektet SALT etter at det bokstavelig talt dundret i bakken i fjor høst. Nå er det endelig klart at prosjektet - på idylliske Sandhornøya utenfor Bodø - gjenoppstår helga før sankthans. 

Internasjonale artister, kunstnere i verdensklasse, amfi-sauna og restaurant på stranda. Det unike prosjektet som fra og med august i fjor – og ett år fram i tid – skulle trekke tusenvis av besøkende til Sandhornøya, måtte gi tapt for værgudene allerede i september. Da tok sterke stormkast knekken på den største SALT-hjellen på Langsanden i Gildeskål.

I hele høst og vinter har ildsjelene Erlend Mogård-Larsen og Helga-Marie Nordby gått i uvisse. Nå er det imidlertid klart at prosjektet vil gjenoppstå, og at SALT har inngått løsninger både med forsikringsselskap og kreditorer.


- Takknemlig for støtten

- Nå starter vi opp igjen, sier en utrolig lettet og glad Mogård-Larsen på telefon til High North News.

Det er Mogård-Larsen som i dag fungerer som daglig leder for prosjektet, og han sier det har vært tøft å gå i usikkerhet så lenge.

- Det er godt å ha kommet ut av limbo, og vite at det ikke blir kroken på døra.

SALT skal ha fått nærmere to millioner kroner fra forsikringsselskapet, og har også forhandlet seg frem til en løsning med kreditorene.

- Vi er utrolig takknemlig for den forståelsen vi har møtt. De kunne slått oss konkurs, men har i stedet støttet oss, sier han.

 

Dugnad og informasjonsmøte

Arbeidet med å gjenreise den største kunsthjellen starter 15. mai. Samme dag inviteres det til informasjonsmøte og grilling på Langsanden.

- Det blir en stor dugnadsjobb, sier Mogård-Larsen.

Hjemmesiden til SALT er per i dag ikke oppdatert med informasjon om veien videre for prosjektet, som i utgangspunktet var tenkt å sendes videre til andre arktiske land, etter ett års opphold på idylliske Langsanden. 

I første omgang er SALT nå i samtaler med grunneierne, i håp om å få stå på Langsanden i halvannet år til, altså ut 2016. 

 

Nye kunstprosjekter

Mogård-Larsen sier det er flere brikker som må falle på plass før SALT vil gå ut med detaljert informasjon om arrangementer og konserter fremover. Men en del er allerede klart. Besøkende som kommer på nyåpningen vil blant annet kunne besiktige installasjonen til den kinesiske samtidskunstneren og filmskaperen Yang Fudong.

- Vi har også fått tilskudd fra KORO (organisasjonen Kunst i offentlige rom, red.anm.) for å realisere nye kunstprosjekter, legger han til.


Fortsatt stor interesse

Flere internasjonale medier viet Salt-prosjektet stor oppmerksomhet i fjor. Den har på ingen måte avtatt, ifølge daglig leder:

-  Vi har fått henvendelser nesten daglig, både fra inn- og utland, sier Mogård-Larsen.

- Det blir godt å endelig kunne bruke stedet igjen, sier han, og legger til at både han og Helga-Marie Nordby gleder seg veldig til å fylle det med innhold.

 

SALT, Langsanden i Gildeskål. Foto: Linda Storholm
Slik så det ut under den største SALT-hjellen, før stormkast rev den over ende i september i fjor. (Foto: Linda Storholm)

Tags