Utdanningsfusjonen gir uttelling for Finnmark

Rektor Anne Husebekk presenterte i dag søkertallene for UiT Norges Arktiske Universitet. (Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT)
UiT Norges Arktiske Universitet har 7,3 prosent økning i søkertallene sammenlignet med i fjor.
UiT Norges Arktiske Universitet har 7,3 prosent økning i søkertallene sammenlignet med i fjor. 

Søkertallene for høyere utdanning ble i dag presentert, og i Tromsø la rektor Anne Husebekk fram tallene som spesielt gir Finnmarksfakultetet all grunn til å juble.

I Finnmark har antallet søkere gått opp med 13 prosent sammenlignet med 2014. 

- Dette er gode tall, og spesielt for Finnmark som øker for andre år på rad. Det forteller meg at vi har gjort noe rett, og at fusjonen har hatt effekt, sier Husebekk. 


Kamp om å få bli pilot

Totalt 5.551 søkere hadde UiT som førstevalget da de søkte samordna opptak i år, en økning på 7,3 prosent. 

De mest populære studiene er Rettsvitenskap(jus), sykepleie, medisin, psykologi årsstudium og det nettbaserte studiet i ledelse. 

Flest søkere per studieplass er det luftfartsfag som har. For hver av de 12 studieplassene er det 10,42 personer som vil bli pilot. Deretter følger fysioterapi, medisin og arktisk friluftsliv. 


Oljenedtur påvirker søkertallene

Taperen i årets søkerliste ved Norges Arktiske Universitet er ingeniørfagutdanningen innen prosess- og gassteknologi. Her er det 64 prosent færre søkere enn i fjor. Anne Husebekk tror årsaken er nedgangskonjunkturen for oljesektoren.  

- Men samtidig ser vi ikke den samme utviklingen på dette studiet i Stavanger, noe som kan skyldes at den regionen har en lengre historie innen olje og gass og vet at denne bransjen vil komme tilbake igjen. Nå kommer jeg rett fra Hammerfest, hvor det er stor tro på at ting vil endre seg. Også skal vi huske at de som tar denne utdanningen ikke bare kan jobbe innen petroleumsnæringen, legger hun til. 


Har tro på fiskeri og havbruk

Søkertallene for fiskeri- og havbruksrelaterte utdanninger er langt hyggeligere, i likhet med trenden for disse utdanningene også ved Universitetet i Nordland. 

Både akvamedisin, bioingeniør, fiskeri- og havbruksvitenskap har stor økning i antallet søkere. 

- Dette er nok en næring folk i nord har tro på. Og det er gledelig, for det kan føre til at vi blir enda sterkere både nasjonalt og internasjonalt på fiskeri og havbruk, sier Husebekk. 



Les også: 

Ingen andre universiteteter har like stor økning 

 

 

Tags