Støre’s kritikk av nordområdepolitikken er desperat, mener Høyre

Da Jonas Gahr Støre ble valgt som ny Ap-leder i fjor uttalte han at nordområdene er hans politiske hjertebarn, og Norges viktigste satsing i utenrikspolitikken.
Fylkeslederne i Troms og Finnmark Høyre, Geir-Inge Sivertsen og Jo Inge Hesjevik, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre skjuler fakta i sin kritikk av regjeringens nordområdepolitikk.

Fylkeslederne i Troms og Finnmark Høyre, Geir-Inge Sivertsen og Jo Inge Hesjevik, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre skjuler fakta i sin kritikk av regjeringens nordområdepolitikk.

Det at Støre under Arbeiderpartiets nylig avholdte landsmøte uttalte at "Regjeringen har ingen plan, ingen fremdrift og den mangler vilje og ambisjoner for nordområdene", faller de to fylkeslederne tungt for brystet.

- Dette viser Ap’s desperasjon over å ha mislykkes i nordområdepolitikken, sier fylkesleder i Troms Høyre, Geir-Inge Sivertsen, i en pressemelding.

- Uttalelsene viser Ap’s desperate krampetrekninger på å prøve å overta eierskapet til nordområdepolitikken. Det er useriøst å redusere denne regjeringens nordområdepolitikk til knapper og glansbilder, sier han.

- Snakker ned satsingen

Sivertsen mener det er særlig spesielt av Arbeiderpartiet å ignorere satsingen i nordområdene ettersom det har vært bred enighet om den.

- Å snakke ned utviklingen er å nedvurdere den satsingen og det arbeidet som er gjort og jobbet frem gjennom de siste årene, mener fylkeslederen i Troms.

Han mener nordområdene under den blå-blå regjeringen har kommet enda høyere opp på den politiske prioriteringslista, blant annet på grunn av det økte politiske spenningsnivået mellom Russland og Vesten.

- Når Russland ruster opp må vi være beredt. Vi er avhengige av å ha et forsvar i nord som har tilstrekkelig kampkraft og utholdenhet til å virke avskrekkende på en potensiell fiende  - og for å kunne holde eget territorie til vi får støtte fra våre allierte dersom det er behov for det, sier han.

 

Valgknep fra Ap

Partikollega og fylkesleder i Finnmark Høyre, Jo Inge Hesjevik, mener Støre forsøker å lure velgerne.

- Det kan også til tider virke som Arbeiderpartiet glemmer at det var Jan Petersen fra Høyre som la frem den første stortingsmeldingen "Muligheter og utfordringer i nord" i 2005. Den rødgrønne regjeringen klarte ikke å oppfylle potensialet i Nord-Norge. Det gjør vi. Støre prøver helt bevisst å lure velgere ved å snakke ned satsingen i nord, sier han, og peker på at Nord-Norge er den største vekstregionen i landet:

- Verdiskapingen per krone i Norge var i 2014 aller størst i nord. Det gjør at også regjeringen bruker mer og mer penger i Nord-Norge. Det satses innenfor alle politikkområder.

Særlig næringsliv og hjelp til egen vekst er et viktig tiltak for regjeringens nordområdepolitikk.

- Det er satt av 150 millioner kroner til næringslivsprosjekter i perioden 2014–2019. Ett av to nye såkornfond på 300 milioner kroner skal ligge i Nord-Norge. Vi skal etablere en oljevernbase i Lofoten/Vesterålen med en bevilgning på 40 millioner kroner. Dette er tiltak som ikke hadde kommet på plass med Støre og Ap. Men økte bevilgninger til tross, det handler ikke om å bruke mest penger - men å bruke dem rett, mener Hesjevik.

Geir-Inge Sivertsen, fylkesleder Troms Høyre. Foto: Lenvik kommune
OBS! Lite foto. Jo Inge Hesjevik, fylkesleder Finnmark Høyre. Foto: Høyre
Jo Inge Hesjevik, fylkesleder Finnmark Høyre. Foto: Høyre

Tags