Tror ikke gigakonkurs skaper trøbbel for norsk mineralnæring

Naturvernforbundet svarer Frode Nilsen, som mener et grønt skifte er umulig uten gruver. Her fra Pajala i Nord-Sverige, hvor Northland Resources drev uttak av jernmalm inntil de gikk konkurs i desember 2014. (Foto: Northland)
En gigakonkurs som Northland på over 14 milliarder svenske kroner har store konsekvenser, men det er andre utfordringer som stopper industrien i Norge.

En gigakonkurs som Northland på over 14 milliarder svenske kroner har store konsekvenser, men det er andre utfordringer som stopper industrien i Norge.

Foruten obligasjonseierne som har et krav på 8,2 milliarder svenske kroner i boet, er det flere banker, leasingaktører og leverandører som har krav i boet etter Northland. Norge har ingen stor leverandørindustri til mineral- og bergverksnæringen slik som Sverige og Finland har, og det er ingen norske selskaper som sitter med store utlegg etter konkursen etter Northland som til slutt endte på 14 milliarder svenske kroner. 

Les også: Gjelda er på over 14 milliarder kroner

 
Bedrift og samfunn henger sammen

Lave metallpriser har gjort det tøft for mineralindustrien. Jernmalmselskaper som Sydvaranger og Rana Gruber har begge vært gjennom store justeringer og oppsigelser det siste året. 

-  Det er tøft både for bedriften og samfunnet rundt når det skjer, for samfunnet er gjerne bygd rundt selskapet, sier generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri. Men sier videre at Norge ikke har vært like hardt rammet som nabolandene Sverige og Finland. En stor del av forklaringen på det er at norske forekomster i stor grad er industrimetaller, hvor kontraktene er langsiktige og prisene mer stabile.

Men som helhet for bransjen tror hun det er negativt med en så stor konkurs som Northland. 

-  Vil en så stor konkurs gjøre det vanskelig å få finansiert opp nye prosjekter?

-  Troen på noe nytt vil nok påvirkes, selv om nye prosjekter som kobbergruven i Kvalsund ikke er like påvirket av prisfallet som jernmalmindustrien, sier Gammelsæter.

Styreleder Susanne Nævermo-Sand i Mineralklynge Nord tror heller ikke gigakonkursen i Northland vil påvirke investeringer i bransjen.

- Bransjen står stille nå uansett, med de prisene som er nå, og det kan ikke knyttes til Northland, sier hun.


Ingen støkk

Nævermo-Sand tror ikke Northland har satt noen støkk i finansieringsmiljøene, også hun trekker fram lave metallpriser som en mye større utfordring akkurat nå.

- Men hvilke konsekvenser har en slik konkurs for norsk mineralindustri?

- Det påvirker selvsagt synet på næringen, og tilgangen til kompetanse, som blir dårligere.

I slutten av februar kom årets Mining Survey fra canadiske Frasier Institute, som årlig lager en rangering av hvor attraktivt det er å investere i mineralnæringen i ulike land og regioner, basert på innspill fra blant annet investorer. Mens Finland beholder sin plass fra i fjor som det andre mest attraktive landet å investere i, ramler både Norge og Sverige ned på listen. Sverige har ramlet fra 1. til 4. plass, og Norge fra 10. til 18. plass.

- Sverige gikk nok ned mye på grunn av Northlandkonkursen, men Norge kan ikke skylde på det. Her er det politikken som er årsaken, sier Nævermo-Sand. 

 

Politisk risiko

Politikk trekker også Elisabeth Gammelsæter fram. Hun mener det er en betydelig politisk risiko i Norge som trekker ned Norges plassering på Mining Survey:

- Investorene er ikke så utholdende, de ser at i Norge skjer det ingenting. Nå har både sittende og forrige regjering sagt at de skal gjøre mye, men det er bare prat. Nå må de komme seg ut av festtalemodus, sier Gammelsæter.

Tags