Oljesprekk rammer Siumut – parlamentspresidenten vil ha forbud

Lars-Emil Johansen (t.v.) og Kim Kielsen på vei til åpningen av Inatsisartut i desember. Nå er de uenige om Grønlands oljestrategi. (Foto: Inatsisartut).
Grønlands politikks “grand old man”, Lars-Emil Johansen, går imot sin egen regjering og vil ha forbud mot oljeboring offshore.

Grønlands politikks “grand old man”, Lars-Emil Johansen, går imot sin egen regjering og vil ha forbud mot oljeboring offshore.

Lars-Emil Johansen er sittende formann i Inatsisartut (det grønlandske parlamentet), og også medlem av det ledende regjeringspartiet, Siumut. Nå går han ut både mot eget parti og mot flertallet i parlamentet.

Ingen støtte fra rådet

Det var under en tale i Vestnordisk råd sist lørdag at Johansen tok til orde for forbud mot oljeboring offshore, og han oppfordret de øvrige medlemmene av rådet, Færøyene og Island, til å støtte et slikt forbud.

Ifølge avisen The Arctic Journal var mottagelsen av denne oppfordringen lunken fra Islands og Færøyenes side

Business as usual

Færøyenes finansminister, Jørgen Niclasen, sier at landet er så lite at den eneste muligheten de har er offshore-leting. Islands miljø- og ressursminister, Sigurdur Ingi Johannsson, hevder at hans land vil fortsette oljeleting offshore som planlagt.

For Lars-Emil Johansen er det hensynet til marine ressurser som er den viktigste grunnen for å forby offshore oljevirksomhet. Han mener at Grønland, så vel som Island og Færøyene, bør konsentrere seg om olje- og mineralforekomster på land.

Avhengige av havet

«Vi er for avhengige av havet og havets levende ressurser til at vi kan gamble med kommende generasjoners fremtid. De må også kunne leve av reker, hval, sel, krabber og fisk,» sa Johansen.

Så sent som i februar i fjor la Grønlands daværende regjering frem en strategi for olje- og mineralvirksomheten på Grønland frem til og med 2018. Denne strategien ble lagt frem av Kim Kielsen – den gang statsråd for Miljø og natur.

Partifeller

Kim Kielsen er i dag leder av Naalakkersuisut (selvstyreregjeringen) og han er leder av partiet Siumut, der Johansen er en av de virkelige veteranene. Lars-Emil Johansen var selv leder av selvstyret fra 1991 til 1997.

Det er med andre ord ingen hvemsomhelst som nå tar til orde for en fullstendig oljefredning av Grønlands kystområder, der det allerede har foregått oljeleting i en årrekke. Blant andre har Statoil vært i virksomhet på Grønland siden 1990-tallet.

Prinsipielt for

Jenseeraq Poulsen, sekretær for Siumuts Inatsisartutgruppe, sier til High North News at Siumut prinsipielt ikke er mot oljeleting i grønlandske farvann, men at det er noen basale sikkerhetsforskrifter som skal være oppfylt.

-Under våre målsettinger står blant annet: ”Før der foretages olieudvinding i vore farvande, skal der før udvinding, etableres beredskabsplaner for det allerværst tænkelige udslip af olie”.

Så Siumut er ikke mot offshore-oljeleting, men en forutsetning er, forståelig nok, at råstoff- og oljeutvinning skal være til økonomisk gagn for landet og befolkningen, presiserer Poulsen.

Laber interesse

Akkurat i øyeblikket er kanskje Lars-Emil Johansens forslag mindre omstridt enn det ville ha vært for bare ett års tid siden. Interessen for oljeleting utenfor Grønland er på et lavmål, og nevnte Statoil leverte tilbake sine letelisenser ved årsskiftet.

Årsakene ble sagt å være høye kostnader og stor usikkerhet. Eller som man også kan si det: For lav oljepris.

På linje med IA

Opposisjonspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) var da raskt på banen for å dra i gang en ny debatt om den grønlandske oljepolitikken. 

Med sitt forslag om totalforbud mot oljeleting og boring utenfor kysten av Grønland legger altså parlamentsformann Johansen seg langt nærmere opposisjonspartiet IA enn sitt eget parti, Siumut.

Neppe flertall i parlamentet

Johansens «oljeavhopp» vil likevel ikke resultere i noe flertall mot oljevirksomheten på Grønland. I alle fall ikke i dagens parlament. Regjeringskoalisjonen (Siumut, Atassut og Demokraatit) har sammen 17 representanter (Johansen inkl.), og alle disse partiene er pro oljeleting.

IAs 11 og Partii Naleraqs 3 representanter rekker ikke opp, selv om Lars-Emil Johansen altså kan gjøre en eventuell avstemning i Inatsisartut svært jevn. 

Kartet viser eksisterende og planlagte oljeletingsområder ved Grønland i 2014. Nå vil parlamentspresidenten ha totalt oljeforbud offshore. (Ill.: Naalakkersuisut).
Kartet viser eksisterende og planlagte oljeletingsområder ved Grønland i 2014. Nå vil parlamentspresidenten ha totalt oljeforbud offshore. (Ill.: Naalakkersuisut).

Tags