Bildt og Brende møtes i Kirkenes

Utenriksminister Børge Brende har satt sammen et eget drømmelag som skal bidra til at Norges nordområdeinteresser koordineres bedre og styrkes. (Foto: Linda Storholm)
Når Carl Bildt, tidligere svensk statsminister og utenriksminister, lander i Kirkenes onsdag, er det for å fortelle at verden er blitt et farligere sted. Sammen med vår egen utenriksminister, Børge Brende, deltar Bildt på årets utgave av Kirkeneskonferansen.

KIRKENES: Når Carl Bildt, tidligere svensk statsminister og utenriksminister, lander i Kirkenes onsdag, er det for å fortelle at verden er blitt et farligere sted. Sammen med vår egen utenriksminister, Børge Brende, deltar Bildt på årets utgave av Kirkeneskonferansen.

Carl Bildt har de siste månedene i både foredrag og debattinnlegg i sterke ordelag advart mot det han kaller en russisk revisjonisme. Senest mandag holdt Bildt et foredrag i Stockholm sammen med Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja. 

Noe som ikke sitter fast

Her hevdet han at at Europa står "midt oppe i en ny og på andre måter alvorlig sikkerhetspolitisk krise".

- Vi kan ikke se bort fra den langsiktige risikoen som følger av et mer opprustet og et mer revisjonistisk Russland vil undersøke om det finnes noe som ikke sitter fast, la han til.

 

På sin egen blogg skrev Carl Bildt forleden at han forventet en diskusjon om det sikkerhetspolitiske samarbeidet i nord under Kirkeneskonferansen, hvor han altså møter Børge Brende. I dag møtte han for øvrig tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre i Trondheim. Her er det særlig forholdet mellom EU og Russland som blir diskutert.

 
EUs sanksjoner

Også under Barents Spektakel, som arrangeres samtidig som Kirkeneskonferansen, står forholdet til Russland sentralt. Onsdag kveld møtes blant annet leder for Barentssekretaiatet, Pia Svensgaard, og den russiske generalkonsulen i Kirkenes, Mikahail Noskov, for å diskutere EUs sanksjoner mot Russland.

Tradisjonen tro står også industriutviklingen i nord sentralt når politikk og næringsliv møtes i Kirkenes. Både fallende oljepriser og krise i gruveindustrien står på dagsorden.

 

Tags