UiT forbereder sammenslåing i nord

Rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø (UiT), Norges arktiske universitet, sier hun godt kan se for seg en løsning med et samlet nordnorsk universitet.
Norges arktiske universitet har begynt forberedelsene til en sammenslåing med høgskolene i Harstad og Narvik. Rektoren vil være ferdig fusjonert i løpet av året.
Norges arktiske universitet har begynt forberedelsene til en sammenslåing med høgskolene i Harstad og Narvik. Rektoren vil være ferdig fusjonert i løpet av året. 

I går vedtok styret i NTNU å fusjonere med høgskolene i Sør-Trøndelag, Gjøvik og Ålesund. Narvik, som også ville være med på laget, fikk ikke være med på veien videre. Nå må de ta til takke med andreønsket sitt, en sammenslåing med Norges arktiske universitet. 

Og i Tromsø er de mer enn klare. Bare en time etter at styret i NTNU trådte sammen i går ettermiddag tikket det inn en pressemelding om at fusjonsforberedelsene er i gang i nord. Bakgrunnen er som før, regjeringens ønske om mer robuste fagmiljø, større evne til ekstern inntjening, og styrevedtakene i de enkelte institusjonene. 

– Vi ser fram til å starte arbeidet med å utvikle det nye universitetet i nord. Vi blir en av de sentrale institusjonene for å besvare noen av de mest vesentlige problemstillingene innenfor teknologi, klima og helse, sier rektor Anne Husebekk ved Norges arktiske universitet. 


Faculty of Narvik 

En fusjon i nord vil gi et større og sterkere universitet som kan gjøre det lettere å utvikle enda bedre og mer relevante studietilbud, styrke fagmiljøene og være en attraktiv samarbeidspartner for næringslivet. 

- Dette er en god løsning for Nord-Norge og for norsk høyere utdanning og forskning, sier Husebekk.

I fusjonsforslaget fra Tromsø er det foreslått at Narvik skal få fakultetsstatus, og at et samlet ingeniørvitenskaplig fagmiljø ledes herfra. Rektoren forteller at det også vil gjøre at Narvik og Nordland får glede av UiTs femårige lærerutdanning. 


Åpen og inkluderende prosess

Veien videre skal legges ved å samle ledelsene fra de tre institusjonene og ta stilling til den videre prosessen. Endelig beslutning om sammenslåing er det regjeringen som tar. 

 – Vi legger opp til en åpen og inkluderende prosess der fagmiljøene ved de tre institusjonene blir godt kjent med hverandre, og hvor vi sammen finner fram til gode løsninger. Vi er forberedt på at fusjonen skal være gjennomført til 1. januar 2016, sier Husebekk. 


Skuffet rektor i Narvik

Rektor ved Høgskolen i Narvik, Arne Erik Holdø, er skuffet over vedtaket i Trondheim.

Det er skuffende, spesielt at ikke en slik stor teknologisammenslåing har med seg det nordnorske perspektivet, sier Holdø. Men han sier det også har vært en nyttig prosess hvor høgskolen har fått sett på samarbeidsmuligheter som ikke har vært tenkt på tidligere. 

Det skal holdes ekstraordinært styremøte i Høgskolen i Narvik vedrørende denne saken fredag 30. januar. 

 

Tags