Regjeringen provoserer: Åpner omstridte leteområder og flytter iskanten

Det nye letekartet fra Tord Lien og Regjeringen provoserer miljøbevegelsen. (Kart fra OED).
Miljøorganisasjonene raser og støttepartiet Venstre vil ha Stortingsbehandling. Kampen om oljefremtiden i nord fortsetter med uforminsket styrke.

Miljøorganisasjonene raser og støttepartiet Venstre vil ha Stortingsbehandling. Kampen om oljefremtiden i nord fortsetter med uforminsket styrke.

Oljestatsråd Tord Lien kunngjorde i dag at det åpnes for utforsking av to svært omstridte områder i Barentshavet; helt på grensen mot Russland, og helt oppe i iskanten. 
Samtidig proklamerer miljø- og klimaminister Tine Sundtoft at Regjeringen ønsker å «flytte» iskanten nordover, eller snarere definisjonen av hvor iskanten går.

-Sundtoft svikter

Miljøvernerne raser mot både Lien og Sundtoft, men sjefen for Polarinstituttet, Jan-Gunnar Winther mener flytting iskantdefinisjonen er helt ok.  

Den 23. konsesjonsrunden ble slik mange hadde ventet: Regjeringen åpner 34 blokker i Barnetshavet sørøst, 20 blokker i det øvrige Barentshavet og tre i Norskehavet.

-En milepæl

- Ved å starte petroleumsaktivitet i Barentshavet sørøst når vi en milepæl i norsk petroleumsvirksomhet. For første gang siden 1994 skal vi utforske et helt nytt område på norsk sokkel. Dette vil gi unike muligheter for verdiskaping, vekst og arbeidsplasser, særlig for Nord-Norge, sier olje- og energiminister Tord Lien (FrP).

Bellona, for eksempel, ser det annerledes: De nye tildelingene er en katastrofe for miljøet, og organisasjonen sier at Tine Sundtoft nok en gang har sviktet som klima- og miljøminister.

-Overkjører fagmiljøer

-Regjeringen overkjører nå i dag miljøfaglige råd og forsømmer sitt ansvar som forvalter av de sårbare havområdene i Arktis, sier Silje Lundberg, petroleumsrådgiver i Bellona.

Direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk polarinstitutt sier til NRK at det er greit å flytte iskanten.

– Det er et faktum at Barentshavet er et område der isen smelter veldig raskt, faktisk raskere enn eller i Arktis. Flyttingen av iskanten er en klar konsekvens av at man oppdaterer faktagrunnlaget.

Han mener det er riktig å flytte iskanten gitt at denne jo faktisk har beveget seg nordover de siste årene. 

-Avhenger av vilje

Styreleder Felix Tschudi i Centre for High North Logistics mener det er viktig hvilke blokker som åpnes:

-Det avgjør hvor det blir aktivitet. Men det som er enda viktigere er hvem som faktisk har fått blokkene, om de har mulighet og vilje til å utvikle dem. Men nå har jeg ikke sett på dagens utlysning, så det er vanskelig å ha en klar mening så tidlig, sier Tschudi.
 

Olje- og energiminster Tord Lien (Frp) åpner 54 nye blokker i Barentshavet.
Olje- og energiminster Tord Lien (Frp) åpner 54 nye blokker i Barentshavet.

Tags