Utviklingen i Arktis er for lite positiv for Disney

USAs spesialrepresentant for arktiske spørsmål, admiral Robert J. Papp er ikke raus med smilet, men sjarmerte likevel tilhørerne under Arctic Frontiers da han dro Disney og barnebarna inn i forklaringen på hvorfor USA legger lista høyt når de i april overtar formannskapet i Arktisk Råd. (Foto: Linda Storholm)
USAs spesialutsending for arktiske spørsmål, admiral Robert J. Papp ønsket seg drahjelp fra Disney, men fikk nei.
USAs spesialutsending for arktiske spørsmål, admiral Robert J. Papp ønsket seg drahjelp fra Disney, men fikk nei. 

Amerikaneren har i likhet med millioner latt seg sjarmere av disneyfilmen "Frost", som har gitt barn over hele verden et inntrykk av Norge som et eventyrlig kongerike langt mot nord.

- Jeg kjenner meget god til den filmen, smilte Papp, før han fortalte om sine egne to prinsesser, barnebarna Penelope og Ruby på to og fem år som ikke kan få nok av Frost-universet og hovedprinsessene Elza og Anna. 

Filmen er en av de største suksessene Disney har hatt noen sinne, og dette inspirerte admiral Papp. 
- Jeg møtte en sjef hos Disney og spurte om de kunne hjelpe oss med å skape oppmerksomhet rundt utfordringene i Arktis knyttet til klima og miljø, og isen som smelter. 

Disneysjefen svarte at dette dessverre ikke var helt i tråd med deres forretningside, nemlig å lage filmer av positive historier som ender lykkelig.  

- Så nå må vi endre historien om Arktis, slår Papp fast.Tre innsatsområder

Under konferansen Arctic Frontiers presenterte den opprinnelig pensjonerte admiralen hvilke planer USA har, når de senere i år overtar formannskapet i Arktisk Råd etter Canada. I arbeidet med å forberede formannskapsperioden har det vært viktig å snakke med folk som bor i nord fortalte Papp. Og ikke bare politikere. 
- Vi har reist i våre nordområder og snakket med folk, organisasjoner, næringslivet, og politiske representanter. Så reiste vi hjem og jobbet videre, og så reiste vi enda en gang til Alaska og snakket med flere folk, sier Papp. 

I høst var han på Island og talte under Arctic Circlekonferansen, nå er han i Tromsø, og etter det venter både København, Helsinki og Moskva. 

- Det er mye vi vil gjøre når vi overtar formannskapet, for dette er noe man bare får sjansen til hvert 12.-14. år eller så. Men planene våre kan tas ned til tre hovedområder, sier Papp. 

De områdene han lover spesiell oppmerksomhet er sikkerhet til sjøs, å øke økonomien og levestandarden i Arktiske områder, og klimaendringene. 


Ser Arktis fra Nordpolen

- Det er mange ulike oppfatninger av hva som er Arktis. Vi ser det fra Nordpolen, det er utgangspunktet for vårt Arktis. Og verden har bare ett Arktis, og det er en mulighet og et ansvar vi deler alle sammen, sier han. 

Derfor er ett av hovedtemaene for USAs formannskap å sikre havene, og gjøre det sikrere å ferdes i nord. Etter hvert som Arktis blir mer tilgjengelig blir det også stadig mer trafikkert, noe som påvirker det sårbare miljøet. I tillegg er det store utfordringer på beredskap og sikkerhet. USA vil jobbe for felles enighet om søk og redning, maritim forurensning, og økt trygghet til sjøs. 

Det andre området som løftes høyt på agendaen er å øke økonomien og levestandarden i Arktis.  
- Det er ikke alle steder i Arktis som er like utviklet som det vi ser her i Tromsø, sier Papp. Han nevner områder i Alaska som ikke en gang har en sikker vanntilførsel, og mange innbyggere er avhengige av kostbar, forurensende dieseldrevet energi for å få varme og elektrisitet. 
- Vi vil jobbe for å sikre tilgang til rent vann, bedre teknologi innen fornybar energi, og at infrastrukturen innen telekommunikasjon blir bedre. Tok jobben for barnebarnas skyld

Det tredje området USA vil prioritere er klimaendringene. 
- Vi må ta tak i problemet før det er for sent, sier Papp. Og nettopp klimaendringene er hans motivasjon for å ta jobben som spesialutsending for Arktis. 

- Så hvorfor tok jeg dette ansvaret når jeg egentlig kunne slappet av som pensjonist? Jo, jeg gjorde det for barnebarna mine Penelope og Ruby. Hvilken arv er det vi gir barna våre, hvilke tanker vil de gjøre seg om den jobben vi gjorde med å snu utviklingen, spør han retorisk. 

Han sammenlignet med hvordan det er å være sjøen. Optimismen sjøfolk har, om at det til slutt, i enhver storm alltid blir bedre. Før han avsluttet på erkeamerikansk vis: 

- It´s gonna take a lot of work, but we´re up to it. 

Tags