Store Norske: Kritisk med avklaring i løpet av første kvartal

Mørketiden i Longyearbyen har denne sesongen vær preget av krisen i Store Norske. I dag ble styrets forslag til løsning lagt fram. (Foto: Arne O. Holm)
I dag kom planen alle har ventet på: Styrets eget forslag til hvordan Store Norske skal overleve krisen.
I dag kom planen alle har ventet på: Styrets eget forslag til hvordan Store Norske skal overleve krisen. 

I desember mistet hundre personer jobben i selskapet. Kullprisene er alt annet enn lystige, og økonomisk blir situasjonen verre for hver dag som går. Arbeidende styreleder Annette Malm Justad sier selskapet må ha en løsning før utgangen av første kvartal. 

- Hvorfor er det fristen? 

- Det har med likviditeten vår å gjøre, før første kvartal er over må banken være overbevist om at selskapet er levedyktig. 


Kan ikke hvile på laurbærene ennå

Justad har stått midt i stormen, men kan ikke slappe av helt ennå selv om planene for en løsning i dag ble overlevert eierne ved Nærings- og fiskeridepartementet.
Tiden framover vil brukes til å hjelpe departementet og banken til å sette seg inn i alt av underlagsmateriale. Det er et omfattende arbeid som er gjort, hver stein er snudd og mye er i spill. Ikke bare skal Store Norske overleve kullkrisen, selskapet skal rustes for ei ny framtid i Arktis. 

- Jeg forventer at de trenger litt tid nå på å sette seg inn i alt, og så begynner diskusjonen om hvordan vi skal løse dette og veien videre, sier Justad. 


Kostnadene må ned

Parallelt fortsetter den interne jobben med å kutte kostnader. Selskapet ønsker å komme tilbake igjen til ordinær produksjon så raskt som overhodet mulig.
Hvor fort det kan skje kommer an på tre ting: Markedsprisen for kull, pris på industrikull, og produksjonskostnadene. 

Arbeidet med å redusere produksjonskostnadene skal intensiveres i perioden som kommer. Skal Store Norske bli en økonomisk bærekraftig bedrift må produksjonskostnadene ned. 


Gode krefter

At Store Norske rustes for framtiden er ikke bare avgjørende for selskapet selv, det er avgjørende for Longyearbyen og Norges tilstedeværelse på Svalbard. 

- Hvilken magefølelse har du, vil dere finne en løsning? 

- Jeg tenker at vi er her for å finne en løsning. Ingen har så langt avfeid det vi har presentert, og jeg opplever at alle gode krefter er på vår side. Men først må eierne våre konkludere med hvilken vei de vil gå, så tar vi det derfra. Les også: Ikke aktuelt å selge Store Norske

Styreleder Annette Malm Justad la i dag fram styrets forslag til løsning for Store Norske.
Styreleder Annette Malm Justad la i dag fram styrets forslag til løsning for Store Norske.

Tags