Arctic Frontiers vil ha flere fra nordnorsk næringsliv

Arctic Frontiers samler deltakere fra rundt 30 land for å diskutere muligheter og utfordringer knyttet til økonomisk vekst i nordområdene. Dette fotoet ble tatt på konferansen som var for to år siden, da både Norges og Sveriges daværende utenriksministre - Carl Bildt og Espen Barth Eide - var blant deltagerne. Nede til høyre, tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. (Foto: Wikimedia Commons/Bjoertvedt)
En rekke internasjonale politikere og næringslivsrepresentanter kommer til nordområdekonferansen Arctic Frontiers, som om kort tid arrangeres i Tromsø. – I tillegg til alle de utenlandske aktørene som deltar er det viktig at vi får stor deltakelse av norske og nordnorske næringsaktører, sier Trude Borch, ansvarlig for Business-seksjonen.

En rekke internasjonale politikere og næringslivsrepresentanter kommer til nordområdekonferansen Arctic Frontiers, som om kort tid arrangeres i Tromsø. – I tillegg til alle de utenlandske aktørene som deltar er det viktig at vi får stor deltakelse av norske og nordnorske næringsaktører, sier Trude Borch, ansvarlig for Business-seksjonen.

Klima og energi er hovedfokuset på konferansen som arrangeres fra 18. til 23 januar. Det er niende gang den går av stabelen, og nytt av året er en egen Business-seksjon som fokuserer på drivere for industriell vekst i nord.

På denne delen av konferansen er det bevisst lagt opp til at næringslivsfolk kan møtes, både for å diskutere, dele erfaringer og gjøre forretninger på tvers av landegrensene. Det er her Borch etterlyser et  engasjement.

- Må se mulighetene

Fra norsk side deltar blant annet statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende, olje- og energiminister Tord Lien, og sametingspresident Aili Keskitalo.

Fra Sverige kommer Kristina Persson (minister for strategi, framtidsspørsmål og nordiske saker), og danskene sender utenriksminister Martin Lidegaard. Finnenes statsminister, Alexander Stubb, står også på deltagerlista – og det gjør også en rekke næringslivsaktører fra de nevnte landene.

- Blant annet kommer det mange fra Nord-Sverige og Nord-Finland, forteller Trude Borch, nytilsatt manager for Business-delen av konferansen.

- De kommer jo fordi de vil møte norske kollegaer, legger hun til.

- Det har i de siste årene vært gjennomført et svært viktig arbeide for å samle næringsaktører i regionen. Med Arctic Frontiers får norske og nordnorske næringsaktører anledning til å knytte kontakter med, og lære av, bedrifter fra andre land. 

- Vi har en bred internasjonal deltagelse på Arctic Frontiers, konferansen har blitt en kjempeviktig arena, sier hun.


Husebekk, Nilsen og Rushfeldt


I fjor samlet Arctic Frontiers, som er tredelt – med egne seksjoner også for «Policy» og «Science» – i underkant av 1500 deltagere.

- Påmeldingstallene våre til nå viser at vi ligger godt an sammenlignet med de tidligere årene, og bare på Business-delen alene har vi 211 påmeldte, sier hun.

Deltagerne på Policy-delen av konferansen skal blant annet få høre Anne Husebekk, rektor ved UiT Norges arktiske universitet, legge frem en rapport om hvordan man kan fremme en bærekraftig økonomisk vekst i nordområdene.

Frode Nilsen, direktør for en av Nord-Norges største suksessbedrifter, Leonhard Nilsen & sønner (LNS), kommer også. Han skal, med utgangspunkt i selskapets virksomhet både i Norge og på Grønland, snakke om arktisk kompetanse i arktiske operasjoner.

Administrerende direktør i Nussir ASA, Øystein Rushfeldt, skal også være med, for å rette fokuset på mineralnæringen og landsdelens strategi der, fremover.


Arktiske spesialrepresentanter - og fyrstebesøk

Blant de internasjonale deltagerne finner vi også Admiral Robert J. Papp, USA’s arktiske spesialutsending, Fran Ulmer (USA’s spesialrådgiver innen arktisk vitenskap og politikk), fyrst Albert II av Monaco, spanske Miguel Arias Cañete (EU-kommisær for klima og energisaker), Sør-Korea’s utenriksminister Yun Byungse og Singapores innenriksminister Mr Sam Tan.

Ifølge Nordlys har årets konferanse et budsjett på nærmere 10,5 millioner kroner. Troms fylkeskommune er sammen med staten en av de største bidragsyterne.

Fylkeskommunen har tidligere vedtatt å støtte næringslivsdelen av konferansen med tilsammen fem millioner kroner over fire år fram til 2018, og totalt er det til sammen 32 partnere som støtter konferansen.

Mer informasjon om Arctic Frontiers finner du her.

 

 

 

 

 

 

 

Trude Borch, manager Arctic Frontiers Business.
Trude Borch er ansvarlig for Business-seksjonen på nordområdekonferansen Arctic Frontiers.

Tags