Returbedrift med nok en pris

Nofir er kåret til Årets navn i norsk sjømatnæring.
Nofir er kåret til Årets navn i norsk sjømatnæring. 

Selskapet som tidligere kalte seg Norsk fiskeriretur har gjort miljøutfordringer til suksess: de gjenvinner brukt tauverk, garn og nøter. 

I kåringen som arrangeres av Intrafish og Fiskeribladet Fiskaren, fikk bodøselskapet mange stemmer fra leserne, skriver Intrafish. Tidligere i år fikk Nofir Fiskeridirektoratets Miljøpris, og for to år siden fikk de prisen Gullklypa, på miljøkonferansen Hold Norge Rent. 

Plast er et stort miljøproblem i verdenshavene, og det er anslått at det hvert år havner 6,4 millioner tonn plast i havet. 10 prosent av dette er det sjømatnæringene som står for. 

Nofir gjør sitt for å få ned mengden. I 2013 samlet bedriften inn nesten 4.200 tonn kassert utstyr fra havbruksnæringen og fiskeflåten. 

- Om man ser bort fra oppdrettsringer, anslår jeg at vi samler inn 60 prosent av det som kasseres i Norge, sier daglig leder Øistein Aleksandersen til Intrafish. Han regner med at mengden har økt til ca 4.500 tonn i år.

Når avfallet er samlet inn sendes det til en fabrikk i Litauen. Her blir alt plukket fra hverandre og sortert etter hvilken type plast det er. Så sørger Nofir for at de ulike materialene transporteres til ulike fabrikker over hele verden, hvor garn, nøter og mer får nytt liv som alt fra gulvtepper til badetøy og sportsklær.Les også: Vi fyller havet med plast

Tags