Miljøbevisste amerikanere velger laks fra Helgeland

Røkterne hos Kvarøy fiskeoppdrett jobber hele tiden for at laksen skal ha optimale forhold når den svømmer rundt i merdene. Navnet på arbeidsbåten levner liten tvil om hvilket fotballag som er favoritten. (Foto: Kvarøy Fiskeoppdrett)
Oppdretterne på Kvarøy er ikke som andre. Det har gjort laksen fra Helgeland til førstevalget for den amerikanske matkjeden Whole Foods.
Oppdretterne på Kvarøy er ikke som andre. Det har gjort laksen fra Helgeland til førstevalget for den amerikanske matkjeden Whole Foods. 

Matvarekjeden har spesialisert seg i ren og naturlig mat, og laksen fra Kvarøy Fiskeoppdrett og Selsøyvik havbruk har som eneste norske kommet gjennom det trange nåløyet.

Det har de oppnådd blant annet gjennom å la være å bruke kobberimpregnerte nøter, noe som ellers er vanlig i bransjen. De bruker også organisk framstilt fargestoff, ingen medisinell behandling og leppefisk som lusespisere. En gang i året blir de kontrollert av Whole Foods-kjedens samarbeidspartner på sertifisering, sveitsiske IMO.  

Ville gjøre noe annerledes 

Nå kjøper Whole Foods all sin norske laks fra Kvarøy og Selsøyvik. Og laksen er populær, i butikkhyllene ligger den side om side med laks fra både Island, Irland, Skottland og Danmark, men laksen fra Nord-Norge utgjør 60-70 prosent av laksen som selges. 

I en egen film laget av Whole Foods presenteres laksen fra Lurøy, og kundene får høre daglig leder Alf-Gøran Knutsen fortelle hvorfor selskapet har valgt å ikke bruke impregnerte nøter, kjemisk framstilt fargestoff eller hvorfor laksen ikke står like tett som hos andre oppdrettere. 

Men Knutsen syns ikke de er så annerledes enn andre oppdrettere. 

- Det vi gjør annerledes er satsingen mot Whole Foods-kjeden. Da jeg overtok som daglig leder i 2008 hadde jeg et ønske om å få til noe annerledes i denne bransjen hvor det er lett at alle gjør det samme, forteller Knutsen.

Whole Foods har strenge standarder for sjømaten de selger. På matkjedens nettsted ligger filmen fra Kvarøy som viser kundene hvor oppdrettslaksen kommer fra. (Skjermdump)
Whole Foods har strenge standarder for sjømaten de selger. På matkjedens nettsted ligger filmen fra Kvarøy som viser kundene hvor oppdrettslaksen kommer fra. (Skjermdump)
Tidlig ute med nye metoder

Alf-Gøran Knutsen driver selskapet sammen med brødrene Gjermund og Håvard Olsen, sønnene til gründer Geir Olsen. 

- Geir drev også litt annerledes, men fikk vel aldri betalt for det, sier Knutsen. For kobberimpregnerte nøter har ikke vært brukt på Kvarøy siden 1997. De var også tidlig ute med å bruke leppefisk mot lakselus, og nå sitter selskapet på lang erfaring med driftsmetoder som nå er blitt mer vanlige. 

- Hvorfor har selskapet jobbet på denne måten, er dere mer miljøbevisste enn andre oppdrettere? 

- For oss handler det om både miljø og økonomi. Det er kostbart å impregnere ei not, og du kan vaske den mange ganger før det lønner seg med impregnering. Også er helt overbevist om at dette er riktig for miljøet. Det er kommet en økologisk impregnering på markedet, men også den inneholder kobber. Vi bruker i stedet noe som heter Netwax, en naturlig voks, og det fungerer helt fint, forteller Knutsen. 

- Hvor ofte må man vaske ei not? 

- Det er flere ting som spiller inn der, men vi vasker nøtene hver 10-12 dag i høysesongen. Det er så ofte at det økonomiske aspektet med å ikke impregnere dem er helt borte. Men vi ser at vi slipper unna avlusing om vi gjør det ofte, sier Knutsen. 

Og da er det ikke fordi lakselusa foretrekker overgrodde oppdrettsnøter, men fordi lusespiseren rognkjeks gjør en mye bedre jobb når nota er ren. 

- Rognkjeksen er litt lat, så hvis det er mye groe på nøtene så foretrekker han det. Han gidder ikke jage laksen for å spise lus hvis han kan slippe enklere unna, smiler Knutsen.

Lusestrategi med suksess 

Og strategien har holdt mål. Fisken som ble satt ut i 2014 er fortsatt ikke behandlet mot lakselus, rognkjeksen har tatt unna. Og fisken som kom i sjøen i 2013 er kun behandlet en eneste gang, med hydrogenperoksid. Kjemiske behandlinger er de ikke i nærheten av. 

- Det er ikke mange lokaliteter i Nordland som kan vise til samme lave nivå. 

- Hva er suksesskriteriet i arbeidet mot lus? 

- For oss handler det om arbeidet rundt rognkjeksen, å gi den optimale betingelser for å gjøre en god jobb. Og vi tror den jobben vi har gjort viser at det er mulig å få det til, sier han. 

Også lakselus har ei viktig økonomisk side. Én eneste avlusing på en lokalitet koster fort en million kroner. 

- Du kan heller bruke de pengene på god røkting av leppefisken, mener Knutsen. 

Selskapet har brukt rognkjeks som lusespiser siden 2009, litt avløst av bergnebb og berggylt når tilgangen til rognkjeks er dårlig.
Rognkjeks er nemlig blitt en populær fisk å bruke, og det er mange oppdrettere som vil ha den lille lumpsuckeren, for å bruke det engelske navnet.

Det kommer stadig flere oppdrettere av rognkjeks, men berggylt og bergnebb er fortsatt populære lusespisere, bare ikke like hardføre som rognkjeksen. 

Vil finne flere markeder

Men det holder ikke å legge betingelsene for mer miljøvennlig lakseoppdrett om ikke markedet nyter godt av produktet. Alf-Gøran Knutsen har tatt kurs i markedskompetanse for sjømatnæringen, og er overbevist om at det finnes markeder for mer differensierte produkter.

Whole Foods kom han i kontakt med i 2006. Kjeden ville gjerne kjøpe laks fra Kvarøy, men selskapet var med sine fire konsesjoner litt for lite til å kunne levere laks hver uke gjennom hele året slik Whole Foods vil ha. Løsningen ble et produksjonssamarbeid med Selsøyvik Havbruk i nabokommunen Rødøy som har to konsesjoner. 

Etter at fisken er slaktet på Sør-Arnøy i Gildeskål selges 5000 tonn av den årlige produksjonen til Whole Foods. Resten av produksjonen går til konsum uten at den merkes som noe annerledes enn "vanlig" oppdrettslaks. 

Redd for å stoppe opp

Alf-Gøran Knutsen legger ikke skjul på at han gjerne skulle solgt også resten av fisken til noen som vil ha en mer miljøvennlig laks. 

- Det virker som om Norden og Europa ligger litt etter USA når det kommer til å betale for noe som er bedre produsert, men vi jobber på spreng hele tiden for å finne et marked for resten av fisken, sier han. 

I tillegg til nye markedet er det nytt fiskefor som står på agendaen hos Kvarøy. Alf-Gøran Knutsen er nemlig redd for at utviklingen skal stopp opp: 

- Jeg er litt ukomfortabel med å stå i ro. Vi må videre, vi må utvikle oss hele tiden, og jeg har lyst til å ta selskapet videre, så nå ser vi på fiskeforet og hvordan vi kan gjøre det enda bedre, sier han. 

- Er økologisk for en vei å gå? 

- Målet vårt er ikke å lage økologisk fisk, men så bra fisk som mulig. Vi skal lage en laks som smaker best mulig og er produsert på en bærekraftig måte.Whole Foods Market Inc.

Børsnotert matvarekjede etablert i Austin, Texas, i 1980. 
Har matvarebutikker i USA, Canada og Storbritannia. 
Spesialiserer seg på naturlig organisk mat. 
Har 58.300 ansatte (2010-tall)


Daglig leder i Kvarøy Fiskeoppdrett Alf-Gøran Knutsen. (Foto: Privat)
Daglig leder i Kvarøy Fiskeoppdrett Alf-Gøran Knutsen. (Foto: Privat)

Tags