Kriserammet rubel øker presset på russisk økonomi

Despite the growth in debt, Russia’s level of government debt is still one of the lowest in the world. (Photo of Moscow: Dmitry Azovtsev / Wikimedia Commons)
Sanksjoner og kollaps i oljeprisene gjør at den russiske rubelen fortsetter å synke. Mens russiske forbrukere forbereder seg på en kraftig prisvekst, frykter lakseimportørene at etterspørselen etter sjømat vil gå ned, og at laksen er i ferd med å bli et luksusprodukt.

Sanksjoner og kollaps i oljeprisene gjør at den russiske rubelen fortsetter å synke. Mens russiske forbrukere forbereder seg på en kraftig prisvekst, frykter lakseimportørene at etterspørselen etter sjømat vil gå ned, og at laksen er i ferd med å bli et luksusprodukt.

En stund så den russiske rubelen ut til å hente seg inn etter mandagens dramatiske fall. Men i går falt den til et nytt bunnivå, med en kostnad på 54,82 russiske rubler for 1 dollar.

Mandag falt rubelen med nesten 5,8 prosent til 53,9 mot dollaren. Det var det laveste nivået siden den russiske finanskrisen i 1998.


- Situasjonen kraftig forverret

- Russlands økonomi er under sterkt press som følge av sanksjoner og mot-sanksjoner. Siden Russland er en stor oljeprodusent, har situasjonen blitt kraftig forverret gjennom den siste tids fall i oljeprisen. Hittil i år har rubelen svekket seg cirka 40 prosent i forhold til amerikanske dollar, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank1 Nord-Norge til High North News.

- Dette er noe folk flest vil merke gjennom kraftig prisvekst, legger han til.

- Den største frykten er likevel at Russland ikke blir i stand til å betjene sin utenlandsgjeld. I denne situasjonen er det uklart hva Sentralbanken vil gjøre. Selv om den nylig har sagt at valutaen skal få flyte fritt, har den også sagt at den vil gripe inn dersom stabiliteten er truet. Det er verdt å merke seg at Russland har store valutareserver for å møte slike situasjoner, sier Janson.


Putin taler om fremtiden i dag

Russlands president Vladimir Putin rangerer fortsatt høyt på popularitetsmålinger i hjemlandet, og har foreløpig ikke møtt de store protestene på grunn av nedgangen i økonomien.

Presset synes imidlertid å ha økt i forkant av den årlige talen om rikets tilstand, som Putin skal holde i Kreml i dag. For få dager siden varslet russiske myndigheter at landet kan komme til å gå inn i en resesjon neste år. Flere krever nå svar på hva som er Putin’s resept for å kurere landets økonomi. 

- Den største faren for presidenten er at økonomien er under dobbelt press av sanksjoner og fallende oljepriser, skriver kommentator Kirill Rogov  i den russiske dagsavisen Vedomosti.

Forretningsavisen - som gis ut av The Moscow Times - skrev tidligere denne uken at den russiske økonomien er alvorlig syk, og at russiske ledere nekter å innse det, og gjøre noe med det.

Russiske nyhetsmedier følger  rubelens utvikling tett, og landets økonomi vies mye spalteplass i disse dager.

- Velkommen til den nye oljeverdenen, sier senior oljeanalytiker Michael Wittner i Societe Generale, som er en av Europas største banker, til Reuters. 

Han mener trenden med lavere oljepriser vil fortsette, og at Saudi Arabia og OPEC har gitt fra seg «rollene» som markedsregulerende mekanismer.


Dagligvarer blir luksusvarer

Den svekkede rubelen er ventet å gi en betydelig reduksjon i all import av matvarer til Russland fremover.

- Det er en berg- og dalbane om dagen, folk sliter virkelig med å overleve på importsiden, sier en russisk lakseimportør til den norske bransjeavisen iLaks.

Den svake rubelen betyr økte priser på importvarer, og prisene ventes å øke raskt.

- Prisene på importerte varer er i ferd med å bli så dyre at markedet for slike varer forsvinner. Det som var dagligvarer er nå luksusvarer. Laks er allerede i ferd med å gå inn i det segmentet, sier importøren, som tror høyere priser vil bety redusert etterspørsel etter sjømat i Russland.

Norge - som er Vest-Europas største råoljeprodusent – hadde også et fall i valutaen i går. Det samme hadde andre oljeproduserende land som Nigeria, Angola og Malaysia.

400px-Jan-Frode_Janson
Konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank1 Nord-Norge. (Foto: SNN)

Tags