De selger klippfiskens Ronaldo

Forrige helg gjorde den portugisiske landslagskokken Helio Loureiro butikkdemonstrasjon av "Terra do Bacalhau" i et supermarked i kjeden Continente. (Foto: Blæst AS)
Blæst AS legger lista aller øverst når de selger nordnorsk klippfisk til kresne portugisere.
Blæst AS legger lista aller øverst når de selger nordnorsk klippfisk til kresne portugisere. 

- Torsken er litt som Ronaldo. Han kom ubearbeidet inn til fastlandet og ble til verdensklasse, slik gjør vi det med klippfisken også. Vi prøver å lage Ronaldo av hver enkelt torsk, sier daglig leder Øyvind Arne Jensen i Blæst AS. 

Og sammenligningen mellom fotballspilleren fra Madeira og norsk klippfisk er ikke så helt bortihampen, for når man spiller på klippfiskens hjemmebane, i Portugal, må man levere verdensklasse. 

Aller høyeste kvalitet

Det gjør Blæst gjennom merkevaren "Terra do Bacalhau", som kan oversettes med torskens land. Idéen er så enkel som den er god: Hvis folk velger vin og andre varer ut fra merkevarer, hvorfor skal de ikke gjøre det også med klippfisk? 

- Det er ingen som kjøper ei flaske vin som ikke har merke på seg, ei som du vet hvor kommer fra, men slik er det nesten med klippfisk, sier Jensen. 

Derfor er hver enkelt klippfisk han selger i Portugal merket "Terra do Bacalhau". Kundene skal vite at de kjøper en fisk som er av aller høyeste kvalitet, og det får man kun gjennom å bruke ferskt råstoff, fanget når kvaliteten er på sitt beste. 

- Deretter må man ta tida til hjelp og saltmodne fisken i mange måneder, slik at man får fram torskens unike smakspalett, sier Jensen. 

Betaler mer

For å sikre at de holder det de lover er utvalgskriteriet strengt. Blæst kjøper kun juksefanget torsk av veldig stor størrelse. 

- Den største mengden fisk vi selger ligger mellom 3,5-5,5 kilo. Ganger du det tallet med tre får du vekta fisken hadde da den kom opp fra sjøen, forteller Jensen. 

I tillegg til å være tung skal fisken være høy, ryggfileten skal være godt utviklet og kjøttrik. For å få tilgang til den rette kvaliteten betaler de 15-20 prosent mer for råvaren enn andre kjøpere. De er helt avhengig av et tett og godt forhold til produsentene sine og kjøper torsken fra Røst, Moskenes, Senja og Sørøya. 

- Vi bruker omtrent 2000 tonn torsk årlig, det gir 700 tonn klippfisk, forteller Jensen. 


Forteller historien 

I Blæst AS er de to ansatte. Åtte måneder i året brukes i Portugal, resten av tiden styres bedriften fra hjemmekontoret på Tverlandet. 
Hver portugiser spiser i snitt 10 kilo klippfisk i året, eller fem måltider i måneden. Høysesongen er nå mot jul, klippfisk er festmat i Portugal. Derfor er ikke Blæst heller særlig redd for å selge dyr fisk:

- Portugisere er ekstremt opptatt av mat, og 15-20 prosent av innbyggerne har så mye penger at de velger den fisken de vil, uavhengig av pris, forteller Øyvind Jensen. Men prisen til tross, over halvparten av kundene som kjøper fisken fra "Terra do Bacalhau" er folk med vanlige lønninger. 

- Mange bruker over 10 prosent av desemberlønna på å kjøpe seg en stor juleklippfisk. Da snakker man om vilje til å investere i det gode måltid, sier Jensen. 

I Blæst er de opptatt av å fortelle historien til fisken. Selskapet har kun to ansatte, men bruker årlig rundt to millioner kroner på markedsføring. De har bevisst valgt hvilke restauranter som skal få bruke deres fisk, og de samarbeider tett med to kjendiskokker som promoterer nordnorsk Terra do Bacalhau på portugisisk tv og i andre medier. 

Torsken er dårlig utnyttet 

Siden lanseringen i 2011 har selskapet etablert seg som en høykvalitetsleverandør. Det er Blæst som leverer fisken til det portugisiske landslaget i fotball. De er i verdensklasse, i likhet med maten de spiser. 

- Verdensklasse er kun mulig å oppnå om du konkurrerer på det du kan bli best på, sier Jensen. Han mener torsken er en altfor dårlig utnyttet råvare og at den største utfordringen ligger i å ta vare på ferskheten som kystfanget torsk representerer. Han viser til at eksporten av rundfryst ubearbeidet torsk i år vil passere 100.000 tonn. 

- Det er dårlig utnyttelse av det fantastiske råstoffet havet byr på. Torsken er opphavet til mange produkter som ikke kan kopieres av andre, enten det er klippfisk eller tørrfisk. En fordel vi bør bli langt flinkere til å utnytte. 


 


Daglig leder Øyvind Arne Jensen har hektiske dager. Fra første helgen i desember og fram mot den 20. desember er de største salgsdagene for klippfisk i Portugal. (Foto: Blæst AS)
Daglig leder Øyvind Arne Jensen har hektiske dager. Fra første helgen i desember og fram mot den 20. desember er de største salgsdagene for klippfisk i Portugal. (Foto: Blæst AS)

Tags