Vil ha militærutdanning på Grønland

Disse førsteklassingene har så vidt kommet i gang med utdanningen. Men i de litt eldre aldersklassene er det mange ungdommer som dropper ut av skolen. Grønlandsekspert Torben M. Andersen mener utdanningssystemet er noe av det som bør reformeres. (Foto: Kim Hansen)
Sten Egede Hegelund, kandidat for partiet Siumut ved valget 28. november, tar til orde for en egen grønlandsk militærutdanning.

Sten Egede Hegelund, kandidat for partiet Siumut ved valget 28. november, tar til orde for en egen grønlandsk militærutdanning.

-På lengre sikt vil Grønland skulle overvåke sine egne grenser (som nå ligger innenfor Danmarks ansvarsområde), og på kortere sikt vil en slik utdanning gjøre ungdommen bedre rustet til sin egen fremtid, mener Egede Hegelund, ifølge avisen Sermitsiaq

Disiplin

Han kobler den militære utdanningen til det faktum at mange unge på Grønland helt mangler en utdanning, og sier at utdanning i det militære også medfører opplæring i disiplin.

-Å være i det militære har ikke bare med krig å gjøre, det har også å gjøre med oppdragelse, mental utvikling og det å respektere hverandre, sier han.

Videregående

Egede Hegelund mener også at den militære utdanningen skal gjøre det lettere å ta videregående utdanning. Han vil etablere tilbudet i nært samarbeid med det danske forsvaret – som allerede er etablert med en avdelig på Grønland.

-Den langsiktige planen med dette er at Grønland vil kunne beskytte sin egen suverenitet, selv om det selvsagt skal skje i nært samarbeid med Danmark, mener Sten Egede Hegelund.

Valg 28. november

Siumut, som Egede Hegelund representerer, er partiet som i dag leder selvstyrekoalisjonen, der Aleqa Hammond måtte trekke seg for en tid tilbake, etter at det var avslørt at hun hadde brukt av fellesskapets penger til private reiser. 

Dette utløst regjeringskrisen, som igjen førte til at det er skrevet ut nyvalg på Grønland – den 28. november.

Tags