Røe Isaksen: Fortsatt to universiteter i nord

For en måned siden var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på dialogmøte med universitetene og høgskolene i nord, og nå har han bestemt seg. (Foto: Marte Garmann)
- I denne omgang er det mest fornuftig å bygge på to universiteter som kan utfylle hverandre, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

- I denne omgang er det mest fornuftig å bygge på to universiteter som kan utfylle hverandre, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Statsråden har nå – ifølge Avisa Nordland - slått fra seg tanken om ett felles nordnorsk universitet.

Debatten om ett eller to universiteter har gått friskt siden i vår, da kunnskapsministeren gjorde det klart at han ønsker at kunnskapsmiljøene skal styrkes og gjøres mer robuste.

Ett av alternativene kunnskapsdepartementet ba institusjonene i nord om å vurdere, var om det skulle være ett eller to universiteter.


Frisk debatt og uenige rektorer

Rektor Pål Pedersen ved Universitetet i Nordland (UiN) var tidlig ute og gjorde det klart at han ikke ønsket sammenslåing. Rektor Anne Husebekk ved UiT – Norges arktiske universitet har holdt døra på gløtt for en sammenslåing, frem hun i slutten av august uttalte at hun trodde det ville bli politisk vanskelig, fordi Bodø-miljøet har gitt så tydelige signaler op at de ønsker to universiteter.

Nå er debatten ifølge kunnskapsministeren lagt død, basert på de diskusjonene som har vært, og de argumentene som har kommet frem.

Kampen om høgskolene

Hvordan den nordnorske høgskolestrukturen blir fremover er ikke avgjort. Dermed kan det ligge an til fortsatt drakamp mellom de to nordnorske universitetene:

- Nå jobber vi videre etter det sporet vi har arbeidet etter – å bygge kompetanse i søndre del av Nord-Norge sammen med høgskolene i Nesna, Harstad og Narvik, sier UiN-rektor Pål Pedersen til Avisa Nordland.

Den varslede stortingsmeldingen om struktur i høyere utdanning legges frem først våren 2015, og beslutningene om fremtiden til høgskolene i nord er først ventet å komme i forbindelse med denne.


Tromsø på "elitelista"

VG skriver i formiddag at kunnskapsministeren i forslaget til statsbudsjettet neste år foreslår å styrke rammetildelingen til fem norske universiteter med hele 70 millioner kroner, øremerket forskereliten.

Universitetet i Tromsø er inne på denne listen, men det er ikke Universitetet i Nordland.

De fire andre universitetene som kan se frem til å motta ekstra penger til forskning på elitenivå er:  Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, 
NTNU i Trondheim, Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen.

- Det er litt som i fotballen. Dette er forskere som er ettertraktede og som vi må legge penger på bordet for å få hit, sier Røe Isaksen.

Statsråden vil blant annet hente pengene til elitesatsingen gjennom å kutte i støtten til andre universiteter og høgskoler.

 

 

Tidligere saker:

Kampen om universitetene er i gang

Høgskolen i Nord-trøndelag ser nordover

Jakter på ny UiN-rektor

Tre ulike redaktører - tre ulike syn på universitet i nord

Tags