Hammond trekker seg – nytt valg på Grønland i november

Før helgen avslørte landstingets revisjonsutvalg at regjeringssjef Aleqa Hammond har brukt rundt 106.000 danske kroner - fra selvstyrets kasse - på private flybilletter og hotellutgifter til familien. Nå har hun trukket seg som partileder i Siumut. (Foto: Wikimedia Commons/Silje Bergum Kinsten)
Den skandalerammede regjeringssjefen Aleqa Hammond har meddelt at hun trekker seg som partileder. Dermed går det mot nytt valg i Grønlands Landsting, Inatsisartut, 28 november.

Den skandalerammede regjeringssjefen Aleqa Hammond har meddelt at hun trekker seg som partileder. Dermed går det mot nytt valg i Grønlands Landsting, Inatsisartut, 28 november.

Avsløringen om at regjeringssjefen har brukt selvstyrets penger på private reiser for familien kom like før helgen, og har skapt et politisk rabalder på verdens største øy.

Viraken i etterkant førte tirsdag til at Hammond måtte gjennom en mistillitsavstemning i landstinget, Inatsisartut. Her klarte hun seg med et nødskrik, med 15 mot 14 stemmer. Samtidig ble det klart at hun ble innvilget tjenstefri frem til konklusjonen i revisjonssaken mot henne er ventet 23 oktober.


Protester fra ministre

I går ettermiddag trakk imidlertid hele fire ministre seg fra den grønlandske regjeringen, Naalakkersuisut, i protest mot Aleqa Hammond. Deretter gikk det slag i slag, og få timer senere kunne den grønlandske avisen Sermitsiaq melde at regjeringssjefen nå trekker seg som formann for partiet Siumut.

- Partiets hovedstyre har i dag (onsdag, red.anm) på et ekstraordinært møte med beklagelse drøftet partiformannn Aleqa Hammonds meddelelse om at hun ønsker å trekke seg fra formannsposten for Siumut, skriver fungerende partiformand Jørgen Wæver Johansen og fungerende formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen i en pressemelding.

Styret i partiet besluttet i går å godkjenne Hammonds anmodning, og inntil det er avholdt ekstraordinær generalforsamling vil partiets politiske nestformann Jørgen Wæver Johansen fungere som partiformann.

 

Voldsom kritikk

Partiet opplyser for øvrig at de stiller seg bak fungerende formann for den grønlanske regjeringen, Naalakkersuisut Kim Kielsen.

Etter den voldomme kritikken i kjølvannet av Aleqa Hammonds revisjonssak var det i går ettermiddag han som meddelte pressen at han har besluttet å skrive ut valg 28 november.

Ifølge avisen Sermitsiaq hadde formannskapet i landstinget, Inatsisartut, et ekstraordinært møte sent i går kveld.

Forrige gang det ble utskrevet valg til Inatsisartut var 12 mars i fjor.

Tags