Skandalerammet Aleqa Hammond tar pause fra politikken

Regjeringssjef Aleqa Hammond, Grønland. Foto: Wikimedia Commons
Grønlands regjeringssjef Aleqa Hammond er i hardt vær etter å ha brukt selvstyrets penger på private reiser for familien. I går berget hun seg med et knapt flertall i en mistillitsavstemning i Grønlands Landsting, Inatsisartut.

Grønlands regjeringssjef Aleqa Hammond er i hardt vær etter å ha brukt selvstyrets penger på private reiser for familien. I går berget hun seg med et knapt flertall i en mistillitsavstemning i Grønlands Landsting, Inatsisartut.

Nå tar Aleqa Hammond en politisk pause etter at hun i går ble innvilget orlov – eller tjenestefri – fra stillingen som regjeringssjef, mens revisjonssaken står på. Det skriver den danske Avisen.dk i dag.

Det var Hammons eget parti Siumut og støttepartiet Atassut som til slutt sikret flertall under mistittlitsavstemningen i går, med 15 mot 14 stemmer.

Før helgen avslørte landstingets revisjonsutvalg at Hammond har brukt rundt 106.000 danske kroner fra selvstyrets kasse på blant annet private flybilletter og hotellutgifter til familien. Utgiftene skal stamme fra april i fjor, men ble først tilbakebetalt i begynnelsen av september i år.

 

Splitter landet

Revisjonsutvalget jobber fortsatt med saken, og skal komme med en beslutning 23. oktober.  Skulle Hammond bli funnet uverdig til å lede landet er det imidlertid langt fra ensbetydende med at hun forsvinner ut av politikken.

Paul Krarup, redaktør i den grønlanske avisen Sermitsiaq, sier regjeringssjefen akkurat nå opplever en stor motstand i befolkningen, men at grønlenderne glemmer hurtig.

- Man ser hele tiden fremover, fordi man håper på bedre tider, sier Krarup til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Hammond, som er 49 år gammel, har vært regjeringssjef siden april i fjor.

- Hun gikk til valg på å samle landet og folket, men i stedet er det skapt splid i landet, i befolkningen, i det politiske og i forholdet til Danmark, sier avisredaktøren.


Brudd på selvstyrets regler

Han trekker frem at Grønland står i en økonomisk situasjon hvor landet har bruk for en regjering som fremstår som samlet:

- Det var optimisme for noen år siden, når det gikk bedre økonomisk. Den optimismen har forsvunnet nå, mener han.

Det er Hammonds partifelle Kim Kielsen, som er minister for miljø og natur, som skal vikariere i rollen som regjeringssjef frem til revisjonen fatter en beslutning.

I et intervju med den avisen Sermitsiaq sier formannen for Grønlands Landsting, Inatsisartut, at undersøkelsene i revisjonssaken - så langt - viser at selvstyrets regler ikke er overholdt, og at det også foreligger brudd på forvaltningsmessige regler.

- Vi vet ennå ikke om det har skjedd mer alvorlige ting, sier Lars-Emil Johansen, før han legger til at dette vil bli klargjort i revisjonsutvalgets såkalte «betænkning» som legges fram i slutten av måneden.

Tidligere saker:

Hammond vil ha grøndlandsk grunnlov

Grønlands politiske ledelse er i spill

Grønlands Aleqa Hammond overlevde mistillitsvotum

Lite sannsynlig at Grønland blir selvstendig

Tags