Pause i oljefesten

Nordnorske bedrifter som leverer til petroleumsnæringen har merket nedgangen. Omsetningen falt med hele 32 prosent fra 2015 til 2016. Her Helgelandsbase i Sandnessjøen, som er etablert som en følge av petroleumsaktiviteten i Norskehavet. Nå får de mer å gjøre. (Foto: Helgelandsbase/News On Request)
Bråstopp i riggmarkedet gir lite å levere for leverandørindustrien. Også Helgeland merker tørken.

Bråstopp i riggmarkedet gir lite å levere for leverandørindustrien. Også Helgeland merker tørken. 

Noen avslutter all virksomhet og flytter, andre nedskalerer og venter på bedre tider. For bedre tider vil komme tror administrerende direktør Jann Winsents i CCB Helgelandsbase. 

- Dette er en midlertidig nedtur som er karakteristisk for denne bransjen, sier han. 

Nedturen skyldes liten aktivitet på feltene utenfor Nordland. Aktiviteten på Norne og Skarv er ikke alene nok til å holde trykket oppe. Stor leteaktivitet de siste årene har ført til en liten bonanza i bransjen med rikelig å gjøre, men nå er det kun en rigg igjen som driver leteboring utenfor Nordland, og i påvente av oppstarten på Aasta Hansteenfeltet er det bare å smøre seg med tålmodighet. 

- Aasta Hansteen er det neste store som kommer her nå. Arbeidet begynner så smått neste høst, også planlegges det full drift fra høsten 2017, forteller Winsents. 

Alle nedskalerer

Men enn så lenge er driften på Helgelandsbase nedskalert. Winsents anslår at det er 150 ansatte på baseområdet med stort og smått. 

- Det har vært en nedskalering det siste året. På Helgelandsbase AS var vi 51 på det meste, nå er vi 25 ansatte. En bedrift som Sandnessjøen gjenvinning er borte, og hos Baker Hughes var de fem ansatte, men nå er det mer eller mindre stopp der. Haliburton trapper også ned, det er felles for alle bedriftene at de nedskalerer, sier han. 

På Helgelandsbase består arbeidsstokken for en stor del av fagarbeidere, men andre bedrifter, som Aker Solutions, har mange ingeniører i staben. Utfordringen i tider som dette er å klare å holde på fagfolk. 

- Jeg vet ikke svaret, men tror det vil bli utfordrende, sier Winsents. 

Må regne med svingninger

Varslede nedskjæringer hos oljeselskapene merkes godt i leverandørindustrien. I følge Teknisk Ukeblad er det Bilfinger, Aibel og Aker Solutions som nå kutter desidert flest stillinger.

Svingninger i bransjen er noe man må leve med, også på Helgeland.

- Samtidig vet vi at når Aasta Hansteen kommer i drift øker volumet med en tredjedel. Også håper vi selvsagt på ytterligere aktivitet, sier Jann Winsents. 

 

Tags