Sjømatrådet satser i India

Norges sjømatråd skal stå klar om en frihandelsavtale med India realiseres, sier Ingelill Jacobsen, markedssjef for nye markeder i Norges sjømatråd. (foto: Norges sjømatråd)
Med over en milliarder innbyggere er India et attraktivt marked for norsk sjømat.

Med over en milliarder innbyggere er India et attraktivt marked for norsk sjømat.

Flere regioner i Asia opplever nå en stor økonomisk vekst og en stor befolkningsvekst. India er et av verdens mest folkerike land, og har et kjempepotensial ifølge Ingelill Jacobsen som er markedssjef for nye markeder i Norges sjømatråd.

- Det er et marked med et kjempepotensial. Samtidig er det et land med veldig mange vegetarianere, og blant disse er det mange som spiser sjømat. Vi tror derfor det er gode muligheter i dette markedet, sier Jacobsen.

Ingen avtale i dag

Norge har i dag ingen frihandelsavtale med India. EFTA (Det europeiske frihandelsforbundet) og India har forhandlet om en slik avtale siden 2008, men ifølge Nærings- og Fiskeridepartementet ble det gjort store fremskritt i de forrige forhandlingene, høsten 2013. Partene nærmer seg en enighet om en forhandlingsløsning skriver departementet.

Dette er gode nyheter for Norges sjømatråd og de vil stå klare om en avtale skulle falle på plass.

Fra 24. til 31. oktober arrangerer Norges sjømatråd seminar og mottakelse i New Dehli og Mumbai. Målet er å informere norske eksportører om mulighetene i markedet, men også la indiske aktører innen hotell og restaurant få stifte nærmere bekjentskap med norsk sjømat.

- Vi tar med hele den norske sjømatpaletten, og er ikke artsspesifikk. I tillegg tar vi med en kokk for å vise mulighetene med norsk sjømat sier Jacobsen.

Hoteller og restauranter med fem stjerner er de første Norges sjømatråd vil rette seg mot.


Krevende med kulturforskjeller

- Å gjøre forretninger i India krever kultur- og samfunnsforståelse. Vi vil derfor la de norske aktørene få en analyse av markedet, men også lære av erfaringene til andre om hva som kreves i dette markedet. Vi ønsker også at de skal få lære litt om indiske mattradisjoner slik at de gis sjansen til å se hvordan norsk sjømat kan passe inn, avslutter Jacobsen.

Tags