Kampflytopper skal møtes Norge   

Ledere fra de ni nasjonene som står sammen om å utvikle det nye kampflyet F-35 skal for første gang møtes i Norge.

Ledere fra de ni nasjonene som står sammen om å utvikle det nye kampflyet F-35 skal for første gang møtes i Norge.

Norge skal de neste årene kjøpe inntil 52 kampfly av typen F-35. Samlet kostnad er anslått til 66,2 milliarder kroner.

For første gang er også pressen invitert.

– Det er viktig for oss å ha åpenhet om en så stor anskaffelse. Derfor ønsker vi å legge til rette for rapportering når toppsjefene i flyprogrammet møtes i Oslo 25. september, sier kommunikasjonsrådgiver Endre Lunde i kampflyprogrammet til NTB.

Styret i kampflyprogrammet møtes to ganger i året, og kampflyprogrammet omtales som det største siden andre verdenskrig. Annet hver år høstmøtet utenfor USA.

Møtet er kjent som JSF Executive Steering Board (JESB), og er det øverste beslutningsorganet i programmet. Det er også gjennom JESB at forhandlingene føres og kontrakter inngås med produsentene Lockheed Martin og Pratt & Whitney.

I Norge skal F-35 erstatte dagens F-16-fly. De to første flyene er under bygging og skal leveres neste år.

Totalt er det ventet at de ni landene som står bak programmet, USA, Canada, Storbritannia, Nederland, Italia, Tyrkia, Australia, Danmark og Norge, skal kjøpe 3.000 fly de neste 20-25 årene. Andre land kan også melde seg på.

Sju av de ni landene har tatt endelig beslutning om F-35-kjøp, og alle står bak utviklingsprogrammet.

Stortinget har så langt gitt fullmakt til kjøp av 16 fly. Dette inkluderer de fire første maskinene som skal stå i USA og brukes til treningsformål.

Fra 2017 kommer de seks første F-35 til Norge, og året etter følger de seks neste. Få dager etter at kampflytoppmøtet i Oslo er avholdt, vil det norske programmet be Stortinget om fullmakt til ytterligere seks F-35. Disse flyene vil i så fall leveres i 2019.

Tags