Historisk test av droner i Arktis

For første gang tester Canada ut droner på Nordpolen

For første gang tester Canada ut droner på Nordpolen.

Det er det kanadiske forsvarsdepartementet som står bak aksjonen som foregikk i tidsrommet 18.-26. August. Målet var å finne ut hvordan to ubemannede kjøretøy og et ubemannet fly fungerer i de kalde og ugjestmilde omgivelsene.

Dette er en eskalering av den militære tilstedeværelense i Arktis og sikrer Canadas muligheter til å operere i området. Operasjonen skjer samtidig som russerne gjør en militær opptrapping i området.

Målet med prosjektet er ifølge kanadiske myndigheter å se hvordan dronene fungerer de stedene hvor det er farlig for forsvaret å gå inn med bakkemannskaper. Dronene ble testet i håndtering av redningssituasjoner, ta hånd om farlig materiale og overvåkning av området.

Ifølge den kanadiske forsvarsministeren  Rob Nicholson gikk operasjonen bra. Han skryter av det canadiske forsvaret som ved bruk av innovativ metoder gir Canada mulighet til å utføre operasjoner i polområdet.

Det er ikke klart om Canada kommer til å utstyre dronene med militære våpen. De skal nå vurdere styrkene og svakhetene ved operasjonen før de eventuelt trapper opp tilstedeværelsen i området.

I dagene etter dronetestinga ankom to canadiske kystvaktskip Nordpolen for å fortsette undersøkelsene.

 

Tags