Truer med å stenge russisk luftrom

A weaker ruble means higher prices at home, less spending power abroad, and another round of belt tightening for most Russians. (Photo: Wikimedia Commons)
Russland liker dårlig at EU vurderer å utvide sanksjonene mot landet, og truer med å stenge russisk luftrom for vestlige fly.

Russland liker dårlig at EU vurderer å utvide sanksjonene mot landet, og truer med å stenge russisk luftrom for vestlige fly.

Det er den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev som sier en stenging kan bli aktuelt. Det skriver Aftenposten.

I et intervju med den russiske avisen Vedemosti i dag sier statsministeren følgende:

- Hvis det kommer nye sanksjoner mot energisektoren eller flere begrensninger for den russiske finanssektoren, ser vi oss nødt til å svare på en asymmetrisk måte.

Han legger til at slike sanksjoner "for eksempel kan komme i transportsektoren".

- Vi opererer ut fra at vi har vennlige relasjoner med våre partnere, så luftrommet over Russland er åpent for flygninger. Men hvis vi blir ilagt restriksjoner må vi svare, sier Medvedev ifølge nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Foreløpig går flygningene til Tokyo og Beijong som planlagt, opplyser Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

På forespørsel om et eventuelt flyforbud vil få store konsekvenser for disse flyrutene, sier han at det vil bli en omvei, men at det er en ganske hypotetisk problemstilling.

- Foreløpig har vi ikke noe konkret å forholde oss til som påvirker vår trafikk på noen måte. Det er heller ikke noe vi planlegger for, sier informasjonssjefen, før han legger til at SAS forholder seg til myndighetene og eventuelle beskjeder derfra.

Det var i forrige uke EU-landene ble enige om opptrapping av sanksjonene mot Russland, og at disse skulle tre i kraft fra i dag, men foreløpig er det usikkert om opptrapping vil gjennomføres.

Tags