Russland provosert av ny NATO-styrke

Norge er stappfullt av eksperter på Russland, men ingen så Ukrainakrisa komme. De fortalte det i hvert fall ikke til meg eller noen andre jeg kjenner, skriver Arne O. Holm i denne kommentaren. Her er Ukraina’s president, Petro Poroshenko, fotografert på NATO-toppmøtet i Wales sammen med Anders Fogh Rasmussen, tidligere generalsekretær I NATO. (Foto: NATO)
– Det er Russland som har det hele og fulle ansvaret for eskaleringen i Europa de siste månedene, sier utenriksminister Børge Brende (H).

– Det er Russland som har det hele og fulle ansvaret for eskaleringen i Europa de siste månedene, sier utenriksminister Børge Brende (H).

I forbindelse med NATO-toppmøtet i Wales signerte Norge i går kveld en intensjonsavtale om å delta i en ny flernasjonal styrke. Planen er å skape en styrke på rundt 10.000 soldater fra sju europeiske land som raskt kan rykke ut på oppdrag for blant andre NATO.

Dette provoserer Russland, noe utenriksminister Brende mener er totalt urimelig.

– Jeg synes reaksjonene fra Russland faller totalt på sin egen urimelighet. Hvis Putin og Russland ønsker en de-eskalering, så slutt å sende våpen over grensa, slutt å sende russiske soldater inn i Øst-Ukraina, slutt å støtte de prorussiske separatistene, så ordner det seg ganske raskt, sier han til NTB.


Vil svare
 
Mikhail Popov i det russiske sikkerhetsrådet mener ifølge nyhetsbyrået AFP at styrkeplanene er et «bevis på USAs og NATOs ønske om å fortsette en politikk som skjerper motsetningene med Russland».

Statsminister Erna Solberg sier til NTB at den flernasjonale styrken ikke dannes på grunn av Ukraina-krisen, men at det handler om et britisk initiativ som ble tatt for lenge siden.

Popov skal ifølge AFP ha uttalt at Russland nå vil oppdatere landets militære strategi, som et svar på situasjonen i Ukraina og NATOs utvidelse i Øst-Europa.

Foruten Norge skal også Danmark, Latvia, Estland, Litauen og Nederland delta i den nye flernasjonale styrken, ifølge Financial Times.



Avviser ukrainsk medlemskap

I 20 år har NATO sett på Russland som et partnerland, men i år er landet - som tidligere kjent - ikke blant de inviterte til toppmøtet. 

Ukraina er ikke blant medlemslandene i alliansen, og Solberg sier til NRK i dag at det heller ikke er aktuelt å ta opp landet som medlem med det første:

- Ukraina har fortsatt egne lover om å være et nøytralt land, og det er mye som må til i sikkerhetssituasjonen rundt Ukraina og i Ukraina før de blir et aktuelt medlemskapsland.

Tags