Må kansellere seilinger gjennom Nordøstpassasjen

The commission is expected to adopt the environmental requirements of the mandatory International Code for ships operating in polar waters. As this illustration clearly shows the sailing route through the Northeast Passage (blue line) is significantly shorter than the ordinary route to the east (red line). (Illustration: Wikimedia Commons)
Nordøstpassasjen er full av is, og flere planlagte seilinger er nå kansellert.

Nordøstpassasjen er full av is, og flere planlagte seilinger er allerede kansellert. 

De siste årene har den nordlige sjøruten vært åpnet for trafikk i starten av juli, men i år er alt annerledes. Ingen skip har så langt gått gjennom hittil i sesongen.

Kombinasjonen "feil" vindretning og lave sommertemperaturer, samt at det lå igjen mer is fra i fjor enn vanlig, som gjør at man er snart to måneder forsinket med årets åpning. 

Ingen overraskelse

I følge daglig leder i Tschudi Arctic Transit, Ulf Hagen, er det ingen overraskelse at slikt skjer. I slike områder må man alltid regne med at været kan skape utfordringer. 

- Men omfanget, og graden av endring er overraskende, sier han. 

Tschudi Arctic Transit er ett av tre selskaper som tilbyr assistanse og tilrettelegging av transport gjennom Nordøstpassasjen. De hadde planlagt fem seilinger på ruten i år, nå er tre av disse kansellert.   

Da ruten ble åpnet i 2010 var det fire skip som seilte hele veien gjennom. I 2011 var det 41, og i 2012 var det 46. 

I fjor var det 71 skip som seilte gjennom, og mange trodde dette tallet ville dobles i år. 

- Vi er ikke i nærheten av prognosen, sier Hagen. 

Så lenge det er forsvarlig

Seilingssesongen har de siste årene åpnet i starten av juni, og vart ut oktober. 

- Det holdes åpent så lenge det er forsvarlig, vi har sendt skip gjennom så sent som i november også, sier Hagen. 

Ny is kan begynne å komme i slutten av oktober, tidsvinduet hvor man de siste årene har kunnet seilt gjennom Nordøstpassasjen er på fire måneder. 

- En forsinkelse på to måneder i en sesong på fire er dramatisk. 

- Hvilke konsekvenser har dette for dere? 

- Ingen. Nordøstpassasjen blir sett på som en mulighet, men det er ingen som planlegger ut fra den. Det er noen som prøver å kapitalisere på ruten, men for shippingmarkedet generelt har ruten liten betydning, sier Hagen. 

Økt skepsis

Ulf Hagen forteller om økt interesse for den nordlige sjøruten ettersom trafikken har økt. 

- Men de fleste ser ulempene, at det er mer utsatt for vær og vind, sier han. 

- Vil situasjonen i år føre til økt skepsis?  

- Ja, forsinkelsen i år vil gi enda større skepsis til Nordøstpassasjen. Det er ingen som tør satse 100 prosent på den ruta, det vil alltid bli sett på som en mulig tilleggsfordel, sier han. 

Prognosen for åpning er akkurat nå en uke fram i tid. Men det kommer igjen helt an på været. Vind nordfra kan presse isen ned mot land slik at den pakker seg opp. Det igjen skaper isbelter som er utfordrende. Og kun tiden vil vise hvordan årets sesong blir. 

 

 

Tags

Newsletter

Stay on top, click here for our weekly newsletter: