Fenomenal markedsføring av Nord-Norge

- Hvis du ser på Arctic Race of Norway som et program, og tenker produkt og plasseringen av racet i Nord-Norge, så er det ypperlig, sier Ronny Kjeserud som er strategisk direktør i mediebyrået Carat Norge. (Foto: Arctic Race of Norway/NordNorsk Reiseliv)
Når stjernesyklistene i Arctic Race of Norway tråkker av gårde, gir det en betydelig markedsføringseffekt både for Nord-Norge og resten av landet. I år rulles tv-bildene ut til hele 180 nasjoner.

Når stjernesyklistene i Arctic Race of Norway tråkker av gårde, gir det en betydelig markedsføringseffekt både for Nord-Norge og resten av landet. I år rulles tv-bildene ut til hele 180 nasjoner.

For et år siden var det tv-bilder fra idylliske Salten, Lofoten og Vesterålen som bergtok seere i til sammen 110 nasjoner. I år har ytterligere 70 nasjoner anledning til å følge spurtkanoner som Marcel Kittel, Thor Hushovd og Alexander Kristoff.

Startskuddet gikk i går og første etappe – fra Hammerfest til Nordkapp – er allerede tilbakelagt. I dag skal Hushovd og co sykle de nærmere 20 milene fra Honningsvåg til Alta.

Underveis i sendingene får seere over hele verden se langt mer enn knivingen syklistene imellom. De får også vakre livebilder i fleng, tatt både fra bakken og lufta.

- Hva har dette å si for markedsføringen av landsdelen?

- Det er vanskelig å spå, men vi tror at marledsføringseffekten vil være betydelig, sier Hilde Bjørkli som er reiselivssjef i NordNorsk Reiseliv, avdeling Alta.


Spektakulert uansett vær

- Det er ikke alltid slik at bare en markedsføringskanal fungerer, man må vises gjennom flere kanaler. Men i så måte vil Arctic Race of Norway gi et betydelig bidrag sammen med de øvrige markedsføringsaktivitetene våre. Vi håper det kan være et langsiktig løp som vil gi et positivt bidrag til merkevaren Nord-Norge, fortsetter hun.

Da HNN snakker med Bjørkli er hun midt i race-sirkuset, i Hammerfest. Selv om været de neste dagene ikke ser ut til å bli like bra som under fjorårets ritt, tror Bjørkli det blir bra, uansett: 

- Vi har lett for å glemme at naturen i seg selv er så spektakulær at vi ikke nødvendigvis trenger fint vær for å vise oss frem, minner hun.


Viktig pressearbeid

Lena Nøstdahl, reiselivssjef for avdelinga i Tromsø, sier NordNorsk Reiseliv er svært takknemlig for å kunne ønske velkommen til et arrangement som Arctic Race of Norway:

Hun forteller at pressearbeidet er et av NordNorsk Reiselivs viktigste tiltak i markedsføringen av landsdelen:

- For å forsterke effekten av Arctic Race of Norway har vi, i samarbeid med Innovasjon Norge og lokale destinasjonsselskaper, invitert internasjonale journalister til spennende opplevelser i Nord-Norge, hvor de også får smakebiter av sykkelrittet underveis. Vi har også lagt opp til at journalister invitert av ASO (Amaury Sport Organisation) får mulighet til å oppleve reiselivsrelaterte aktiviteter underveis. Dette vil igjen generere verdifull omtale av Nord-Norge som reisemål, sier hun.

 

Legger til rette for kommentatorene

- Verdt å trekke frem er også viktigheten av gode verktøy for kommentatorene til de mediene som dekker rittet. Det er utarbeidet en «roadbook» med rikelig stoff om kultur, mennesker og severdigheter langs løypa. Dette i sammenheng med tv-bildene vil øke kjennskap til og kunnskapen om vår landsdel og inspirere flere til å reise til Nord-Norge, sier Nøstdahl. 

I likhet med kollega Bjørkli i Alta synes hun det er vanskelig å uttale seg konkret om markedsføringeffekten. Innovasjon Norge måler «kjennskap til Norge» som reisemål, men har ingen målinger for Nord-Norge isolert, sier hun.

En ting er hun likevel sikker på:

- Dette er en stor folkefest og en ekstraordinær sportslig opplevelse for de som deltar. Det vil begeistre tilskuerne langs løypa og også inspirere de som følger rittet hjemmefra.

 

Får mye igjen 

En annen som kan si litt mer om markedsføringsverdien som Arctic Race of Norway gir, er Ronny Kjeserud som er strategisk direktør og leder for strategiavdelingen i mediebyrået Carat Norge.

- Nord-Norge som region, og Norge som land, vil definitivt ha mye igjen for en slik dekning og oppmerksomhet, sier han.

Byrået Kjeserud jobber for driver både med kommunikasjonsrådgivning, research, effektmålinger og mediestrategi/-planlegging.

- Jeg har ingen spesifikke tall for Arctic Race of Norway, så det blir litt synsing. Men det er klart at det betyr mye i forhold til antall seere som nås, i 180 land. Nå vet vi ikke hvor mange som ser på i disse landene. Men de som følger med på sykkelsport er nok relativt engasjert i det som har med sykkelrittet å gjøre, så de sitter nok nokså klistret til skjermen når de ser på. Det betyr at de får med seg mye når de ser på, sier Kjeserud.

- Oppmerksomhet er en ting. Men engasjementet til målgruppen – de sykkelinteresserte – skaper større oppmerksomhet rundt Nord-Norge som turistdestinasjon, sier direktøren og viser til det mediebyråene på fagspråk kaller for «medieeffekt-faktoren».

 

Ypperlig plassering

Det at det er snakk om levende bilder gir en merverdi:

- Hvis man sammenlignet sykkelløpet opp mot annen markedsføring, så gir det en større verdi, fordi man kommer tettere på, sier han.

- Hvis du ser på Arctic Race of Norway som et program, og tenker produkt og plasseringen av racet i Nord-Norge, så er det ypperlig, kommenterer han.

For et mediebyrå vil det være fullt mulig å anslå en mer konkret verdi av markedsføringen:

- Men da måtte vi hatt litt mer spesifikke tall, sier Kjeserud, som understreker at han uttaler seg på et generelt grunnlag. 

 

Flere overnattinger i år

Roger Johansen, reiselivssjef  for NordNorsk Reiseliv i Bodø, jobbet mye med fjorårets ritt. Men også han sier det er litt vanskelig å anslå i hvor stor grad fjorårets ritt har kastet av seg.

- Men både vi og Arctic Race of Norway har - både hver for oss og i samarbeid - gjort mye for å gjøre Nord-Norge mer kjent, sier han.

- Tallene for juni viser 10 prosent økning i antall overnattinger, både på hotell og camping, i hele Nord-Norge. Ser vi på camping alene så har det vært en stor økning, på 22 prosent. Den største økningen er fra Tyskland og Frankrike, sier han.

- Og Spania, skyter han inn, før han legger til at alle tre landene er  kjente «sykkelnasjoner».


Ellers er det ikke bare markedsføringseffekten som trekkes frem som positiv. Minst like viktig er entusiasmen og folkelivet rittet skapet, noe også rittledelsen ved gjentatte anledninger har skrytt av:  

- Det som kanskje er det mest positive er at dette handler om hele Nord-Norge. Arctic Race of Norway skaper et godt grunnlag for samarbeid både mellom ulike kommuner og ulike byer, sier Hilde Bjørkli.

Ronny Kjeserud, strategisk direktør i mediebyrået Carat Norge. Foto: Carat Norge
Ronny Kjeserud, strategisk direktør i mediebyrået Carat Norge. Foto: Carat Norge

Tags