Russisk opprustning bør ikke skremme

Den russiske atomubåten K-114 ved kai i Murmanskområdet. Foto: Mikhail Fomichev/Wikimedia.

Den store militære russiske opprustningen i nord bør ikke skremme, mener en rekke eksperter og diplomater den danske avisen Politiken har snakket med.

«Man skal ikke være naiv når det gjelder Vladimir Putin, men Russland har langt mer å vinne på å tiltrekke investorer og handel til et fredelig Arktis, enn de har til å skremme folk vekk», professor Michael Byers ved University of British Colombia. Han betraktes som en av verdens ledende eksperter på nordområdepolitikk.

«Ufattelig naivt»

Byers får imidlertid motbør fra lektor Rob Huebert ved University of Calgary, som mener det er all mulig grunn til bekymring. Huebert, som også besøkte Arctic Dialogue ved Nordområdesenteret, UiN, i 2013, sier at han er klar over at han tilhører et mindretall, men likevel:

«Jeg tror det er ufattelig naivt å tro at Russland ikke vil bruke Arktis i det politiske spillet. Han viser til erfaringene med den russiske gassrørledningen (Nordstream) til Vest-Europa, som også skulle bidra til redusert spenning;

Bøyde av for press

«Det eneste Nordstream har betyd er at Europa mye hurtigere bøyde seg for russisk press i Ukraina,» sier Huebert, og understreker at nordområdene blir mer og mer strategisk viktig. Men han er altså i mindretall.

Spesialist i arktisk politikk ved det danske Forsvarsakademiet, Johannes Riber Nordby, mener at russerne for øyeblikket er mer ute etter anerkjennelse enn regional makt. De voldsomme militære investeringene gjøres ikke for å militarisere Arktis, men for å gjenopplive de gamle stormaktambisjonene,» mener Riber Nordby.

Massiv opprustning

Det er ingen som er uenige i at oppbyggingen av russisk militærmakt er massiv. Tidsskriftet Defense Weekly skrev forrige uke at Russland har bestilt fire nye minesveipere til nordflåten, med levering fra 2015 til 2018. Allerede har landet 10 atomubåter i bestilling, og de fleste av disse skal sannsynligvis ligge i nord.

Totalt antar man at Russland vil investere mellom 3000 og 4000 milliarder kroner i forsvaret frem mot 2020, og at en meget stor del av dette kommer til nordområdene, som president Putin tidligere har erklært som landets store økonomiske satsingsområde.

Tags