Storinvestering i Kirkenes kan stoppes av miljøkrav

Norterminal, som har planlagt å bruke rundt fire milliarder kroner på en ny oljeterminal i Kirkenes, vurderer å droppe planene fordi de ikke får tillatelse til å drive oljeomlasting i Korsfjorden inntil terminalen er ferdig.

Det melder NRK Nordnytt.

Det er hovedeier i Norterminal Jacob Stolt-Nielsen som bekrefter at avslaget fra Miljødirektoratet kan bety at det ikke blir noen oljeterminal på Gamneset.

– Vi har satset alt, og vi fortsetter å satse. Vi ansetter mennesker, kjøper inn utstyr og gjør alt klart til å begynne til høsten. For vi har ikke anledning til å vente, for kundene har sine krav, sier han.

Terminalen på Gamneset vil først være klar om fire år. Men kommer ikke omlasting fra skip til skip i gang i år, blir det heller ikke oljeterminal på land.

– De russiske kundene trenger å vite at vi kan komme i gang i år. Hvis vi ikke kommer i gang i år, så er det veldig sannsynlig at vi må planlegge logistikkinfrastrukturen for 2018 allerede nå, men et annet sted, sier Jacob Stolt-Nielsen.

De russiske kundene han viser til er blant annet oljegiganten Lukoil, og det statlig eide energiselskapet Gazprom.

Miljødirektoratet har satt krav om bedre beredskap og restriksjoner i forhold til is, og saken er nå anket inn for Miljøverndepartementet.

Tags