Statoil legger arktisk prestisjeprosjekt på is - igjen

- Vi har under alle mulige forhold til hensikt å bygge ut Johan Castberg, sier Arne Sigve Nylund, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge. (Foto: Harald Pettersen/Statoil)

Usikre byggekostnader og skattebetingelser gjør at Statoil legger prestisjeprosjektet Johan Castberg - som er det største oljefunnet i Barentshavet - på is frem til neste sommer.

Det skriver Dagens Næringsliv.

Statoil er imidlertid klare på at oljen skal opp. Det står på løsningen for utbygging, og spørsmålet som skal vurderes er om det blir landanlegg.

- Castberg er viktig. Vi har under alle mulige forhold til hensikt å bygge ut Johan Castberg, sier Arne Sigve Nylund som er Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge.

Statoil og partnerne ENI og Petoro har utsatt beslutningen en gang tidligere. Planen er nå å ta en avgjørelse sommeren 2015.

Konserndirektøren sier selskapet ønsker å jobbe frem en best mulig løsning, slik at de utnytter ressursene best mulig og bruker fellesskapets penger på en best mulig måte.

I fjor vår meldte Statoil at det skulle bygges landanlegg, før de noen måneder etterpå trakk beslutningen – midlertidig.

- Det er ikke til å stikke under en stol at det er forventninger til et landanlegg. Jeg har respekt for at noen er skuffet når vi nå skyver på en konseptbeslutning. Men da er det viktig å si at forutsetningene har endret seg etter leteresultatene det siste året. De var skuffende, og vi må se på en løsning med en flytende produksjonsenhet i tillegg, sier Nylund når han får spørsmål om hvor mye distriktspolitikk det ligger i bygging av landanlegg.

Han anslår forskjellen på å bygge rørløsning til et landanlegg på Veidnes - og å laste oljen offshore - til 10 milliarder kroner. Det er en ekstrautgift Johan Castberg-funnet alene ikke kan bære, mener han.

Tags