Tariffstrid på Svalbardbåter

MS Langøysund er en av båtene til rederiet HTG på Svalbard.

Sjømannsforbundet truer med arrest og blokade i en heftig tariffstrid med Henningsen Transport og Guiding på Svalbard.

-Rederiet kan ikke dokumentere at de følger norske avtaler. Vi mistenker at de driver med filippinske kontrakter, og det er i så fall brudd på Skipsarbeidsloven, sier nestleder i Sjømannsforbundet, Johnny Hansen til High North News. Forbundet kaller forholdene ombord sosial dumping.

Lønn i Manila

Eieren av selskapet, som også eier de to turistbåtene «Langøysund» og «Billefjord», Stig Henningsen, bestrider overfor Svalbardposten at de bryter med noe regelverk.

Henningsen sier han kan dokumentere at det filippinske mannskapet får sin fulle og rettmessige lønn utbetalt i Manila, gjennom det bemanningsbyrået rederiet bruker.

Vil ikke følge krav

– Alt er i orden, hvis ikke hadde ikke vi fått seile. Mine arbeidere har de rette kontraktene, og betales av bemanningsbyrået, som distribuerer pengene vi sender dit, forteller Henningsen til avisen. Han legger til at han ikke har til hensikt å oppfylle Sjømannsforbundets krav om dokumentasjon.

Arrest eller blokade

Sjømannsforbundet, på sin side, sier de har ventet på denne dokumentasjonen siden i april. Forbundet vurderer nå hvilke tiltak som kan eller skal settes inn mot rederiet.

-Det kan være snakk om arrest, og det kan bli tale om fysisk blokade for å tvinge frem en avtale. Om bord på norske skip som fører norsk flagg skal det være norske arbeidsavtaler, understreker Hansen i Sjømannsforbundet.

Hurtigruteselskap

De to turistbåtene går i trafikk for reiselivsselskapet Spitsbergen Travel, et heleid datterselskap av Hurtigruten ASA.

Tags