Samtlige F-35-fly på bakken før debuten

Norges nye kampfly, Lockheed Martin F-35 Lightning II JSF (Joint Strike Fighter) har vært under planlegging siden midten av 1990-tallet. Den første F-35A var ferdig bygd ved Lockheed Martins fabrikkanlegg i Forth Worth, Texas, i februar 2006. (Photo: Lockheed Martin)

USAs flyvåpen kansellerte i går alle flygninger på en flybase i Florida, etter at et F-35A fly tok fyr etter avgang. Episoden skjedde få dager før en gruppe F-35B-fly skal fly til Storbritannia for flyets internasjonale debut.

Flygeren avbrøt avgangen og ble ikke skadd, sier talsmann Joe Della Vedova i Pentagons kontor for F-35. 

Han kunne i går ikke si noe om årsaken til brannen, eller hvor mye skade det var på F-35-flyet som tok fyr, men hendelsen gjør at alle F-35-flyene på Eglin-basen i Florida blir satt på bakken til brannårsaken er funnet, melder NTB-Reuters.

Det er for tidlig å si noe om brannen betyr at planene for den internasjonale debuten forsinkes.

 

Mye krøll på kort tid

Episoden er den andre på tre uker med F-35 flyene, og det amerikanske militæret har gitt ordre om ekstra inspeksjoner av alle 97 F-35-fly som er bygd, etter at et av marineinfanteriets fly ble rammet av en oljelekkasje tidligere denne måneden. 

Brannen i går startet bak på flyet, der motoren er, men det er ikke klart om det var i motoren det brant. 

Della Vedova sier at alle F-35-flyene på Eglin-basen i Florida blir satt på bakken til brannårsaken er funnet. 

Norge er blant landene som har bestilt de nye F-35-flyene, og planen er å kjøpe til sammen 52 av dem, fra flyprodusenten Lockheed Martin. 

Det amerikanske selskapet, som har hovedsete i Texas, og er en av verdens største produsenter av forsvarsutstyr. 

Prislappen for Norges del skal være på rundt 64 millarder kroner, mens levetidskostnadene er beregnet til minst 248 milliarder kroner. 

 

Budsjettsprekk og forsinkelser

Seks av flyene er forventet å være klar til levering i 2017, men de vil tidligst bli tatt i operativ bruk i 2019.

Det amerikanske forsvaret har mottatt 97 av de i alt 2443 flyene de har bestilt.

Arbeidet med å utvikle og produsere flyet, som er det dyreste våpensystemet i Pentagons historie, har vært preget av store forsinkelser og tekniske problemer.

Programmet ligger nå sju år bak skjema og det opprinnelige budsjettet er sprengt. Pentagon anslår at prislappen per fly blir på nærmere 1 milliard kroner.
 

Tags

Newsletter

Stay on top, click here for our weekly newsletter: